promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zsolt utazása: a „Niebaum Coppola” és San Francisco, az USA egyik legdrágább városa – galéria
Borítókép:  Jurák Zsolt fotója
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Utazási tanácsadónk, Jurák Zsolt most San Francisco-t és környékét vette célba.

Amerikai körutazása közben utazási tanácsadónk felkereste az Apple látogatói központját, majd San Francisco környékét vette célba.

„Az amerikai Napa-völgy hírességét tekintve hasonló, mint a Szilícium-völdy csak éppenséggel nem a félvezető technikájáról, hanem borairól ismert. Elhelyezkedését tekintve San Francisco-tól keletre Kalifornia napsütötte területein Napa város közelében található. Állítólag a világ egyik legjobban megszervezett és kiépült borturisztikai régiója.

A „Niebaum Coppola” mindenki keresztapjának, Francis Ford Coppola-nak a borászata. Sok hírességgel ellentétben, akik szőlőbe fektetik a pénzüket, aztán tablettás borokat csinálnak, ő ért is hozzájuk. 1975-ben kezdett el először foglalkozni a borokkal. Mára már két borászattal is rendelkezik, az egyikben 600 alkalmazottal milliós nagyságrendű palackmennyiséget dob évente a piacra. Nagyon tetszett a borászat és a hozzátartozó kis múzeum, a látogatás koronája pedig a teraszon elfogyasztott ebéd volt.

San Franciscótól mintegy 70 kilométerre levő Sonomat is felkerestem. A városba érve azonnal a történelmi központba érkezünk. Ott található az utolsó és egyben a legészakibb spanyol misszió, a San Francisco Solano, amelyet 1823-ban alapítottak. Nem messze tőle, az európai stílusú téren áll a történelmi városháza, a pláza, a régió első hotelje, a régi mozi és több más történelmi épület.

A kisvárostól kelet felé található a híres Buena Vista borkert és borüzem. Az első szőlőtőkéket egy magyar nemes, Haraszthy Ágoston ültette a 19. század közepén és őt tekintik a kaliforniai bortermelés megalapítójának. Talán nem véletlen, hogy Sonoma egyik testvérvárosa nem más, mint Tokaj. 1857-ben talált rá a Sonoma nevű völgyre az úriember, ahol több mint 200 hektár földet vett és megalapította az azóta is működő Buena Vista borászatot.

Másnap következett San Francisco. A város az egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpont a világon, pontosabban a 33. a világ száz leglátogatottabb városa közül. Híres a hűvös nyári ködökről, meredek dombjairól, eklektikus stílusáról és néhány jellegzetes épületéről. Ilyen például a Golden Gate híd, a Transamerica piramis, és az Alcatraz börtönsziget is, amit több mint másfél millió turista látogat meg évente.

A város tele van hajléktalanokkal, és bolondokkal, de a belváros az nagyon szép. Összességében San Francisco Amerikán belül is nagyon drága város, de mindenképpen látni kell!”

– írta Jurák Zsolt.

[[galeria]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás