promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez Magyarország legmagasabban fekvő települése
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Mátrában igazi hegyvidéki hangulat vár ránk mind a négy évszakban. Különösen szép az ősz és a tél.

A Mátra rengeteg leget tudhat magáénak, többek között itt található az ország három legmagasabb pontja, a 965 méter magas Galyatető, a 971 méteres Pezsgő-kő, illetve az 1014 méteres csúccsal büszkélkedő Kékes. Emellett nem meglepő módon a Mátra sűrű lankái között bújik meg az ország legmagasabban fekvő települése, Mátraszentimre.

Mátraszentimre csupán 21 km2, és mindössze 400 ember lakja, bár a turisztikai szempontból csúcsidőnek számító időszakban ennél jóval többen is megfordulnak a településen, amely tulajdonképpen hat kicsi, szétszórtan egymás mellett elhelyezkedő településrészből áll.

Rengeteg túraútvonal vezet a Mátrában (Kép: matraszentimre.hu)

Mátraszentimre abban is különleges, hogy legmagasabb és legmélyebb településrész között 85 méter szintkülönbség van. A legmagasabban fekvő településrész Galyatető a maga 835 méterével.

Kép: galyakilato.hu

A település üdülőhellyé formálása az 1930-as években kezdődött, az úri középosztály ekkor fedezte fel magának. Ebben az időszakban épültek kedvelt szanatóriumai, valamint a galyatetői nagyszálló, illetve a település ikonikus épülete, a Három falu temploma is. A turizmus tömeges fellendülése majd az 1960-1970-es években kezdődik.

Fotó: Wikimedia Commons

A legek birodalma büszkélkedhet az ország egyik legszebb panorámájú kilátójával is. A tetejéről akár a Magas -Tátráig is elláthatunk. Gyönyörű kiképzését és textúráját nemzetközi díjjal is honorálta az építész szakma, többek közöttmegnyerte a legnívósabb online építészeti magazin, az Architizer A+ Awards közönségdíját is a Renováció kategóriában. Elképesztő eredmény született, több mint négyszázezer szavazat érkezett a pályamunkákra.

Mátraszentimre környéke fontos síközpont is, a Kékesen található például az ország leghosszabb sípályája, amely 1800 méter hosszú.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás