promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
400 törpe egy városban – íme a misztikus lengyel gnómbirodalom
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Valószínűleg csak a nagyon megszállottak találkoztak már mindegyik figurával, pedig akadnak köztük olyanok is, amelyeket egészen elképesztő helyre rejtettek el a tervezők.

[[adv]]

A történelem viharai kicsit sem kímélték Lengyelországot, Wrocław ráadásul az ország azon fertályán fekszik, amely állandóan másik királyság fennhatósága alá került. Így többek között uralkodtak itt a Habsburgok, volt a cseheké, a poroszoké, miközben egy darabig a Német Birodalomhoz is tartozott. Amolyan közös kis közép-kelet európai kincs, egyedülálló gazdagságú történelemmel és hatalmas kulturális munícióval... 2016-ban még az Európa Kulturális Fővárosa címet is viselte.

640 ezer lakosával a lengyel nagyvárosok sorába tartozik, de nemcsak közönséges emberek laknak a falai között, hanem törpék is, a wrocłaviak pedig imádják őket. Ami a turistának egy zseniális marketingfogásnak és turistacsalogató látványosságnak tűnik, az sokkal mélyebb jelentéssel bír a mindennapokban, hiszen a bronzból öntött kisemberek a kommunistákkal szembeszegülő mozgalomra, a Narancs Alternatívára emlékeznek.

A szervezet a rendszer visszásságaira szerette volna felhívni a figyelmet, természetesen békés eszközökkel, falfirkákkal és egyéb alternatív attrakciókkal. A rendőrség ezeket folyamatosan eltűntette, egy idő után aztán a demonstrációk helyszínein törpék kezdtek megjelenni a házak falain, amelyek gyorsan a kis közösség szimbólumai lettek. 2001-ben avatták az első bronztörpét, Apát, azóta pedig gómbaszám nőnek ki a földből az újabb és újabb gnómok. Ha valaki fagyizót vagy bármilyen boltot nyit a városban, oda azonnal kell egy törpe, hiszen így lesz valamiből igazi wrocłavi kuriózum.

Apropó: a narancsos szervezet a legnagyobb megmozdulását 1988. június 1-én hozta össze, először törpesapkában kezdtek beszivárogni a város főterén összegyűlt hatalmas tömegbe, majd gnómsapkákat osztogatva szinte az egész tömeget törpésítették. A rendőrség nem is akadt a nyomukra.

A város amúgy kedvelt úticél a turisták körében, színes házaival, vöröstéglás gótikus épületeivel, szigeteivel és rengeteg hídjával százezerszámra vonzza a turistákat, és ha ez még mindig nem lenne elég, itt vannak a törpék is, akikkel a legváratlanabb helyeken futhatunk össze a városban. Mielőtt elindulnánk, hogy felfedezzük Wrocłavot, töltsük fel rendesen fényképezőgépünket, mivel nagyon valószínű, hogy törpevadászatra indulunk, amelynek szinte megjósolhatatlan, hogy mikor lesz vége. 

Egy dologra figyeljetek, mivel a szobrok nem túl nagyok (20-30 cm), ezért nagyon szemfülesnek kell lennetek, hogy megtaláljátok őket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás