promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sztálin freskó a soproni templomban – fotó
Borítókép:  Wikipédia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Igazi zarándokhely a templom, melynek falán látható a szovjet diktátor portréja.

[[adv]]

Sopronbánfalva, ahonnan én jövök, egy három oldalról hegyekkel övezett falu Sopron közvetlen közelében. Valószínűleg a világon egyedül itt található templomra festett Sztálin-portré.

No persze Sopronbánfalva elsősorban a többszázéves pálos-karmelita kolostorról híres, aminek színes történelme van. Túlélte a törökvészt, a 18. században kiárusították és helyőrségi kórház lett belőle, 1950-ben pedig a szovjetek űzték ki innen az itt élő karmelita apácákat, és szociális otthonná vált. A kolostor a 2009-2010-es teljeskörű felújítása óta szállodaként üzemel, de az épület mindenki számára nyitva áll. És nagyon sokan, akik Sopronba látogatnak, eljönnek ide is. Sopronbánfalva valóságos zarándokhellyé vált a kolostor miatt.

És nem csak emiatt. A kolostor melletti templomban ugyanis ha felnézünk az orgona mellé jobbra, szemet szúrhat egy freskó, ami Szent Mihály arkangyalt ábrázolja, aki az ördögöt a földre taszítva győzi le.

Azonban akik közelebbről is megnézik ezt az ördögi alakot, azt mondhatják, hogy ez a figura olyan, mint Sztálin. Ez nem véletlen.

A karmelita apácák 1950-es kiűzése után még ugyanebben az évben Básti Zoltán művész, aki a drámai napokra és a sztálini diktatúra hazánkban való végigsöprésére gondolva festette meg Sztálint, mint a legyőzött gonoszt a templom falán.

"Bátor ember volt, annyi bizonyos. Abban az időben egy ilyen tettért kötél járt volna. Gondoljunk csak a Szovjetunió költőire, akik gúnyverset írtak Sztálinról. A legtöbbüket vagy kivégezték, vagy száműzték."

– fogalmazott Németh Attila, a templom plébánosa.

Ha egyszer Sopronban jártok, mindenképpen látogassatok el Ti is Bánfalvára, és nézzétek meg ezt a freskót!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás