promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hőlégballonnal a Föld körül: a Csendes-óceánnál kezdődtek a bajok...
Borítókép:  A Breitling Orbiter 3 hőlégballon Svájc felett 1999. március 1-én. Piccard már harmadszor indult el azért, hogy az első Földkerülő ballonutazás részese legyen, leszállás nélkül (AFP/Fabrice Coffrini)
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Amikor jött a Csendes-óceán, jöttek a bajok is Brian Jones és Bertrand Piccard fantasztikus földkerülő hőlégballon-utazása során, 1999 tavaszán. Most, 20 évvel később Jones pilóta mesél. 

20 éve, 1999 márciusában csodálatos utazásra vállalkozott Brian Jones és Bertrand Piccard: hőlégballonnal kerülték meg rekordidő, 20 nap alatt a Földet. Svjácból indultak, végül Afrikában értek földet; a felemelő és veszélyes utazást pedig most a BBC egy fantasztikus, négyperces kisfilmben elevenítette fel. 

A brit közszolgálati intézménynek Brian Jones pilóta mesélt. Volt miről. 

„Elképzelhetetlenül nehéz feladat hőlégballonnal körbeutazni a Földet. Ilyet még senki nem csinált, a jelenlegi repülés legidősebb módjával. Vagyis egy üres oldal volt a történelemkönyvekben. Az indulás pillanata különösen nehéz lett, hiszen nem tudhattuk, hogy mi vár ránk.” 

Az első tizenegy nap során remekül ment minden, Tajvan felett is átrepültek. A gondok ekkor kezdődtek... Elveszítették a kapcsolatot a világgal, és a hat égőfej közül már csak három működött tovább. És jött a Csendes-óceán. 

„A harmadik bajjal akkor szembesültünk, amikor megláttuk a viharokat. Nem tudtuk, hogy milyen magasságban vannak, és azt sem, hogy beléjük repülünk-e. Mivel a lehető legmagasabban haladtunk előre, odalett a fütőrendszerünk, kívül-belül minden eljegesedett.” 

E ponton a kisfilm idézi az 1999-ben a fedélzeten készült videót: 

„2000 mérföldre vagyunk Hawaii-tól, a semmi közepén járunk, és nem igazán haladunk.” 

Négy-öt nagyon nehéz nap következett, csak akkor lélegezhettek fel, amikor újra kommunkálni tudtak a Földdel. Óránként 160-170 mérföldet tettek meg (250 kilométer/óra fölött száguldottak), amit rendkívüli élményként éltek meg.

A végén egymás tenyerébe csaphattak és megölelték egymást, amikor a Szahara egyiptomi részén földet értek. Még egyben azért le is kellett tenni a ballont az üzemanyag minimális maradékával. 

„Letérdeltem. Hagytam, hogy a homok az ujjaim között a földre folyjon, és azt gondoltam, ez tényleg nagyon menő.”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás