promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Drágább lesz a meggyes pite
Borítókép:  foodcollection
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Meg úgy alapból a meggy. Kevesebb lesz idén a meggytermés, várhatóan 60-70 ezer tonna, és a lengyeleknél is gond van.

Villám közgazdaságtan mindenkinek: nő a kereslet, nő az ár. Sajnos így a meggyrajongók kicsit mélyebbre kell nyúlniuk a pénztárcájukba, ha az egyik kedvenc alapanyagukkal akarnak dolgozni, vagy szimplán csak fogyasztani.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményt adott ki, amiben körbejárták, hogy az idei tavasz hektikus időjárása, a száraz és hűvös napok váltakozása, az erős szél és a csapadékos idő miatt a megtermékenyülés nem volt olyan mértékű, mint az előző évben, illetve „megfáztak” a terméskezdemények. Tavaly 100 ezer tonnás termés volt, ez visszaesik 60-70 ezer tonna körülire.

Az EU legnagyobb termelője, Lengyelország meggyültetvényeiben 40 százalékos kárt okoztak a tavaszi fagyok, ezért belföldön és külföldön is várhatóan keresleti piaca lesz a magyar meggynek. Magyarország az Európai Unió egyik meghatározó meggytermelője, Lengyelország után a második helyen áll.

A magyar átlagban 15-20 ezer tonna meggyet fogyasztanak. Mi maradt az élen, amit továbbra is imádunk? Hát a meggybefőtt!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás