promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Feltárták a csoki illatának vonzerejét: a sok büdös együtt finom
Borítókép:  A csoki illatának elemzése meglepő eredményeket hozott (AFP)
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kecskeszagú 4-etil-oktánsav csak az egyik összetevő. Vannak sokkal rosszabbak is azok közül, amelyeknek együtt köszönhetjük a csoki fenséges illatát egy friss német kutatási eredmény szerint, amelyben a kémiai módszer mellett az orrukat is használták. 

A csoki, főleg a forró csoki mágikus vonzerejéhez hozzá tartozik varázslatos illata is. És meglepő összetevőkből, szagokból lesz nagyon finom illata egy új kutatás szerint, amely a kimondottan egészséges,

messze 70 százalék fölötti kakaótartalmú csokoládékat elemezte ebből a szempontból. 

A boltban kapható több mint 90 százalékos kakaótartalmú csokikban az illatanyagért felelős összetevőket vizsgálták német kutatók. A kakaóban lévő 600 illékony vegyület közül kevésnek érezzük az illatát, a gázkromatográfiás kémiai elemzések

77 összetevőt mutattak, 30-at akkora koncentrációban, amelyben érezzük is őket. 

A legnagyobb arányban az ecetszagú ecetsav van jelen, ott van mellé

az önmagában igencsak izzadságszagú izovalerinsav,

a nagyon is erjedő káposztaszagú metil-triszulfid vagy a kecskeszagú 4-etil-oktánsav a National Geographic szerint. További érezhető illatok a banánra, mézre, fahéjra, vaníliára, füstre, karamellre emlékeztető összetevők. 

Az érzékszervi vizsgálat, vagyis a szaglás során kiderült,

a 90 százalékos csoki illata vaníliásabb mint a 99 százalékosé, amelyé banánosabb-savanykásabb. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás