Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Robotok szolgálnak fel az új kínai szállodában

Robotok szolgálnak fel az új kínai szállodában

Gasztro & Tourism

Robotok szolgálnak fel az új kínai szállodában

Gasztro & Tourism

Promotions 13:31

A decemberben megnyílt hotel vezetője szerint a robotok alkalmazása hatékony és következetes szolgáltatást biztosít, mivel a robotokat nem befolyásolják a hangulatváltozások, ellentétben az emberekkel. Japánban ez nem jött be. 

A FlyZoo nevet viselő futurisztikus hotel a múlt hónap óta fogadja vendégeit Kína Hangcsou városában – írja a turizmus.com. A 290 szobás hotelben mintegy egy méter magas robotok végzik el a szállodai személyzet legtöbb feladatát, így például robotok viszik a vendégekhez az ételt vagy cserélik a törölközőket.

A hotel éttermében magasabb, kapszula formájú robotok teljesítenek szolgálatot, ők szolgálják fel azokat az ételeket, amelyeket a vendégeket a FlyZoo applikációján keresztül rendeltek. A szálloda bárjában robotkarok dolgoznak, ezek több mint 20 féle koktél elkészítésére képesek. A fizetés arcfelismerő szoftveren keresztül történik és az összeg automatikusan hozzáadódik a szobaszámlához.

A vendégek megérkezéskor kis termináloknál arcfelismerő rendszeren keresztül jelentkeznek be, ehhez a folyamathoz szükség van útlevélre vagy a személyazonosságot igazoló más dokumentumra. A liftek szintén arcfelismeréssel működnek, így a vendégek csak arra a szintre tudnak feljutni, ahol a szobájuk található. A szobák ajtaja is arcfelismerő rendszerrel nyílik. A szobákban az Alibaba hangvezérlésű technológiája használatos többek között a hőmérsékletet szabályozására, a függönyök behúzására vagy szobaszerviz rendelésére.

Kijelentkezéskor a vendégeknek csupán annyi a dolguk, hogy megnyomnak egy gombot a FlyZoo alkalmazásban, ezután a szoba ajtaja bezáródik és a szállodai költségeket az Alibaba online pénztárcáján keresztül vonják le tőlük. Egy éjszakára a szobák ára 1390 jüantól (mintegy 60 ezer forinttól) kezdődnek.

A hotelre az Alibaba olyan technológiai inkubátorként tekint, amely a jövőben eladható lesz a szállodaipar számára, ezenkívül megmutatja a cég képességeit a mesterséges intelligencia területén. Mindemellett ez a kísérlet fényt derít arra is, hogy milyen a fogadtatása a személyzet nélküli szolgáltatásnak Kínában.

A robotok alkalmazása azonban nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem foglalkoztatnak emberi munkaerőt (többek között szakácsokat, takarítókat és recepciósokat) a FlyZoo hotelben, de pontos számukat az Alibaba nem árulta el. A vállalat szerint a robotok alkalmazásával jelentősen csökkenthető a hotel munkaerőre fordított költsége, ezzel együtt elkerülhetővé válik az is, hogy a vendégeknek más emberekkel kelljen érintkezniük.

Az Alibaba közlése szerint az eddigi visszajelzések biztatóak. A hotel vezetője, Andy Vang a legfőbb előnyként azt emelte ki, hogy a robotok alkalmazása hatékony és következetes szolgáltatást biztosít, mivel a robotokat nem befolyásolják a hangulatváltozások, ellentétben az emberekkel.

Japánban 2015-ben már nyílt egy hasonló hotel, ahol számos feladatot robotok láttak el, médiajelentések szerint azonban nem vált igazán sikeressé a projekt.

Borítókép: Alibaba