promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Káprázatos mezőny gyűlt össze az Európai Év Fája versenyen
Borítókép:  A pécsi havihegyi mandulafáról száz éve írnak ódákat. Forrás: treeoftheyear.org
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mint a treeoftheyear.org oldalon olvasható, február 1-től lehet szavazni arról, hogy melyik fa nyerje el az Európa Év Fája címet. Magyarországot egy pécsi mandulafa képviseli a versenyben, amely októberben nyerte el itthon az év fája címet. A hazai győztes egy csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket. 

A szavazás egyéb részleteit is közlő Treeoftheyearen megcsodálhatjuk valamennyi döntőst, a belga színekben induló Lummeni Miasszonyunk fájától a Nagy-Britanniát képviselő Nelli fájáig. 

Látványra talán a legszebb a portugál Monte Barbeiro százötven éves magyal tölgye, míg az orosz abramcsevói tölgynek nem is története, hanem történelme van. A hatalmas tölgyfa 248 éves, festők, költők, színészek pihentek meg alatta, Gogoltól Polenovig. A fát megörökítő festményt (1883) Vasznyecov egyik leghíresebb alkotása lett, a Tretyakov-képtár őrzi.

Egész másnak köszönheti a hollandok tölgye a népszerűségét. Amikor 1986-ban megépítették az A58-as autópályát, sok tölgyet kellett kivágni az Anneville-birtokon, ez az egyetlen fa, amely érintetlen maradt. Az autópálya tervezett kibővítése miatt megint ki akarják vágni, ami széles körű tiltakozáshoz vezetett. És ez kellett ahhoz, hogy a hollandiai versenyt a tizenkét jelölt közül a tölgy elsöprő többséggel nyerje meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás