promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hogyan ne nyissunk ki karddal egy félmilliót érő pezsgőt?
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Sabrage-nak hívják azt az igen teátrális eljárást, amikor egy méretes karddal suhintják le egy pezsgősüveg nyakát –  írja a Dining Guide. Arra viszont még nincs szakkifejezés, amit a Napa-völgyben található The French Laundryban, az Egyesült Államok egyik világhírű csúcséttermében sikerült összehozni. 

Thomas Keller 1978-ban alapított gasztroszentélye immár tizenhárom éve tartja három Michelin-csillagát – mutatja be a helyszínt a magyar szakortál, majd így folytatja: – Az ünnepeknek ők is megadták a módját, egy 1600 dolláros, vagyis kb. 450 ezer forintos brut champagne-t választottak ki a Billecart-Salmon champagne-háztól szablya általi halálra ítélve.
A halál szó egész pontos, ugyanis az étterem menedzsere, Michael Minnillo több nem sikerült próbálkozás után gyakorlatilag kivégezte a 15 literes (!) palackot. A Bonaparte Napoleonhoz (vagy az ő lovassági katonáihoz) tulajdonított pezsgőnyitási módnak megfelelően egy elegáns, nagyívű mozdulattal nyesik le az üveg nyakát – ez most nem igazán nem valósult meg. A luxusital üvegszilánkok kíséretében landolt a padlón. Az angel’s share-t, vagyis az angyalok jussát 2018 utolsó éjszakáján mondhatni túlteljesítették a The French Laundry-ban, szilveszterkor champagne-nyal dőzsölhettek a kaliforniai angyalok.

És hogy mi volt a hiba a Dining Guide szerint? Több fontos szabályt is be kell tartani, ilyen például a palack jéghidegre hűtése vagy 45 fokos szögben tartása. Meglepő módon a szablya tompább oldalával kell megkopogtatni és megsuhintani az üveg nyakát, mert ha az éles felével csináljuk, szét fogjuk zúzni vele az üveget.

Magyar vonatkozása is van a sabrage-nak, Borsos Gergely sommelier egy szintén 15 literes Taittinger Nebuchadnezzar Champagne palackkal állított fel Guinness-rekordot. 2016 szeptemberében a Buddha-bárban alaposan felülmúlt az előtte felállított csúcsot, ugyanis addig egy 6 literes palack volt a legnagyobb, amit szablyával nyitottak ki.


(Promotions)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás