promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itthon még nem látott madarat fotóztak Szeged közelében
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A fehércsőrű búvár (2016), a szibériai szürkebegy (2017) és a feketetorkú szürkebegy (2018) után ismét új magyarországi madár került fel a Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület listájára. Mint a szervezet honlapja fogalmaz: vasárnap reggel, Sándorfalva térségében, a szegedi Fehér-tó nádasában, egy hazánkban eddig nem bizonyított madárfajt, lazúrcinegét figyelt meg három madarász: Barkóczi Csaba, Domján András és Gyarmati Gábor. Ezzel 418-ra emelkedett Magyarország madárfajainak száma.

Megjelenését és viselkedését tekintve a lazúrcinege a nálunk is gyakori kék cinegére hasonlít, de farka hosszabb, a sapka kék, és a test alsó részének sárga színét pedig fehér helyettesíti. Ezért ez a világos megjelenésű madár már távolról is feltűnő.

A hazai cinegékhez hasonlóan fészkelőterületén ez a madár is állandó, ritka, kóborló példányai Európa-szerte fel-feltűnnek, van megfigyelési adata a volt Jugoszlávia területéről is. Alapvetően ázsiai elterjedésű faj, Magyarországhoz legközelebb Fehéroroszország és Ukrajna határvidékén fészkel egy jelentős kiterjedésű, szigetszerű állománya. 

Magyarország madárfajainak száma (ami tehát 418) az Európában eddig előfordult 780 körüli madárfajszámot, hazánk földrajzi elhelyezkedését és méretét figyelembe véve, igen jónak számít. Annak köszönhetően, hogy a madárról jó minőségű bizonyító fotók is készültek, a Nomenclator Bizottság ilyenkor szokásos ellenőrzését követően a madár valószínűleg gond nélkül felkerül a hazai fajlistára.

Az egyesület beszámolója szerint a hír hallatára a hazai madarász társadalom szokás szerint útra kelt, és még aznap, a délutáni szürkületben is sikerült megfigyelni a madarat. A következő napokban valószínűleg további több száz madármegfigyelő zarándokol majd el a térségbe, akár külföldről is, hogy megfigyelhessék ez a különleges megjelenésű madarat.

Az otthon maradóknak két választási lehetőségük marad, szerintünk. Az egyik a Belga száma, a Dal a Magyar Madártani Egylethez, amelyet most már újra lehet írni. 


A másik lehetőség a teraszra, ablakba kitett etetőket figyelni, hátha arra jön egy lazúrcinege. Az alábbi videó tanúsága szerint Finnországban odajött, és még a kamera is kéznél volt. 


(Promotions Media)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás