promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ahol a pénzügyminiszterről nevezik el a tejbegrízt
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Orosz időket él Mautner Zsófi és népszerű oldala, a chiliesvanilia (vagy ha úgy tetszik és facebookozunk: chili & vanilia). A szakács, közgazdász, gasztroblogger, műsorvezető legutóbbi utazása ugyanis Oroszországba vezette, ami a cikkei, bejegyzései alapján nagy hatással volt rá.
„Az ember felocsúdik az első ámulatból, hogy Moszkva mennyire lélegzetelállító, majd az első sokkhatás után gasztronómiailag is beleveti magát a részletekbe – írta a honlapjára a héten. – Apró, hangulatos bisztrókból kevés van, a legjobb éttermek többsége különböző nagybefektetői csoportok portfóliójának egyik eleme, így hatalmasak és látványosak. A legnépszerűbbek nonstop nyitva tartanak, előfordul, hogy hajnalban térnek be a vendégek. A Dr. Zhivago Grand Café a moszkvaiak körében is az egyik legkedveltebb hely, nem csak azért, mert a Vörös térre nyújt kilátást, hanem azért is, mert itt a legjobb a reggeli. Palacsinták sósan és édesen, különböző gabonákból készülő kásák, pirogok és egyéb töltött táskák, füstölt halak, kaviár, másnapos levesek. Na meg egy komplett szekció a túrós, sajtos, joghurtos fogásoknak. Az orosz tejtermékek ugyanis híresen jó minőségűek, az orosz gasztronómia elképzelhetetlen nélkülük." 
Szirnyiki, a híres túrótócsni, amit még egy kis tejföllel fejelnek meg, Guriev kása, az Alexandrovics Guriev pénzügyminiszterről elnevezett gazdag tejbegríz puding, amit magokkal és kandírozott gyümölcsökkel sütnek be. Vagy éppen az alább ajánlott tvarozsnaja zapekanka, amit gyakran reggelire fogyasztanak, pedig valójában inkább desszert, hiszen egy könnyű túrótortáról van szó. A legfinomabbat ebből a műfajból a Severyane nevű étteremben kóstoltuk (reggelire), ha valakit arra visz az útja, ki ne hagyja. Egyike a ritka, kisebb méretű éttermeknek, specialitása, hogy mindent fatüzelésű kemencében sütnek. A túrótortát is.

Meg is érkeztünk az egyik recepthez, a „szuperegyszerű, orosz túrótortáéhoz”, amelyre itt lelhetünk. A szerző ugyanis hű maradt önmagához – „Hozom sorjában a recepteket és majd éttermi ajánlókat is” – írta egy hete a facebook oldalára, és így is tette. Éppen ezért nem is muszáj mindjárt a desszerttel, vagyis túrótortával kezdenünk, ha éppen orosz napot tartunk. Jöhet előtte a vinegret, vagyis az orosz céklasaláta – savanyúkáposztával.

Ha pedig nemcsak ízekre, hanem képzeletbeli (majd valódi) utazásra vágyunk, olvassunk még Moszkváról a szerzőtől, akinek a tolla sem rossz:
Mindenki riogat, hogy a város hatalmas, szürke és személytelen. Ehhez képest kiderül, hogy Moszkva az egyik legizgalmasabb, legérdekesebb úticél, amely a többséget jó értelemben véve sokkolja és lenyűgözi. Mindenütt makulátlan tisztaság, kissé túlzóan giccses, de rendkívül látványos pompa, fények és csillogás, impozáns épületek, széles, szédületes sugárutak. Nonstop pezsgés, hihetetlen tempó, az óriási távolságokhoz és a téli hideghez alakított életforma és szolgáltatások. Közben kultúra, színház és történelem a város minden szegletében.
"Na meg a sokrétű, változatos gasztronómia, amely szintén szolgál meglepetésekkel. Mind műfaj mind régió tekintetében, igen változatos a paletta. A legdrágább, legmodernebb luxusétteremtől kezdve a legegyszerűbb önkiszolgálóig, minden akad. Kézműves pelmenyiző, háztáji alapanyagokból főző bisztró, grúz, örmény kifőzde. Ami ezeket összeköti: az előételek erőssége. A színes terülj-terülj asztalkám füstölt halaival, heringjeivel, kocsonyáival, savanyúságaival és gazdag salátáival (és a melléjük adott vodkákkal) az ember hamar jól is lakik.”

(AA)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás