promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Láthatatlan látogatóközpont épül a magyarok kedvenc síparadicsomában
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A magyarok között is igen népszerű Magas-Tátra keleti oldalán helyezkedik el a fokozottan védett, kevésbé ismert Bélai-Tátra, amely Poprád felől, vagy éppen a híres szomszéd bérceiről nézve is csodálatos, rejtelmes és vonzó vidék. A leginkább akkor járunk erre, ha Lengyelországba, elsősorban Zakopanébe utazunk, az érintetlen javorinai erdők felüdülést jelentenek azokhoz a viharban elpusztult fenyőerdőkhöz képest, amelyek a Magas-Tátra déli oldalán szomorítják el az embert évek óta.

A Bélai-Tátrára úgy vigyáznak, hogy turistautat is alig találni erre (medvét annál inkább), nemrég viszont átadták itt a Lombkorona tanösvényt (Chodník korunami stromov). Most ugyanitt egy újabb beruházással hívja fel magára a figyelmet a környék, a magas-tatra.info beszámolója szerint olyan látogatóközpont épül, amelyet a látogatók alig találnak meg. Úgy beágyazzák ugyanis a környezetébe a bachlada-völgyi (Bachledová dolina) Lombkorona tanösvény lábán, hogy szinte egyik oldalról sem lesz látható.

A síközpontként is funkcionáló komplexumnál épülő látogatóközpontban étterem, kávézó, gyereksarok és környezetvédelmi oktatóterem is vár majd mindenkit, a tervek szerint már ezen a télen. A kávézó kapacitása 30, a teraszé 400, az oktatóteremé 75, a gyermekmegőrzőé 20, az étteremé 190 személy lesz. Mindehhez a Bélai-Tátra teljes panorámája; a teljes költség 2,8 millió euró.

Közben egy másik beruházás is elkészül a tervek szerint: a magyar honlap megfogalmazása alapján az új, 10 személyes, akadálymentesített kabinos felvonóval a síelők és a turisták 7 perc alatt feljuthatnak majd a sípálya tetejére, illetve a Lombkorona tanösvényhez. A felvonó kapacitása 1734 személy lesz óránként, ami gyorsabb, kényelmesebb és biztonságosabb lesz az eddiginél – rossz időben is. További nagy előnye lesz az akadálymentesítés a felvonó kabinjától a tanösvényig, így kerekesszékkel, babakocsival is részese lehet bárki az élménynek.

(AA)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás