promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Varsó mellett megépítenék Európa legnagyobb repülőterét
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Európa legforgalmasabb repülőterét tervezi megépíteni a lengyel kormány Varsó közelében. Ez felettébb nagy ugrás lenne a kontinens ranglistáján, bár kétségtelenül előkelő a jelenlegi top10-es hely is: a mostani évi 15 milliós utasforgalommal éppen befér a legjobb tízbe a varsói Frédéric Chopin repülőtér.

A turizmus.com írása szerint évi 100 millió utashoz építene légikikötőt új gigaterve alapján a lengyel vezetés, amit presztízsberuházásként kezel, már csak azért is, mert ebben a pillanatban Londontól Isztambulig egyik repülőtéren sem fordul meg több ember. Más kérdés, hogy mire a lengyelek elkészülnének, Londonban is, Isztambulban is 100 millió fölé jutnának. Angliában várhatóan legalább 130 millióan utaznak majd évente az új Heathrow-n keresztül, míg a Boszporusznál 150 milliónál nem adják alább a tervek szerint. Varsó mellett ráadásul első lépésben csak egy kisebb variáns épülne meg.

A fővárostól 40 kilométerre tervezik megvalósítani 70 milliárd zlotyból, amiben az autópálya- és a vasúti összeköttetés költsége is benne van. A szakportál beszámolója szerint viszont már a kormányerők sem egységesek abban, hogy optimális megoldás-e a gigarepülőtér, sokan úgy gondolják, először a Chopin-repülőteret kellene bővíteni. Egy bővítés már megtörtént 2012-ben, a felső határnak itt a 2022-re prognosztizált évi 20 millió utas látszik.  

(AA)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás