promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Levegőbe emelkedett az az utasszállító repülőgép, ami 19 órát fog repülni
Borítókép:  Forrás: digitaltrends.com
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
19 órát a levegőben tölteni egyeseknek rémálomszerűen hangzik, de amikor a Singapore Airlines SQ22-es járata a levegőbe emelkedik, s elindul New York felé, sokak álma válik valósággá
– így kezdi a CNN online kiadásában jegyzett cikkét Richard Quest, az amerikai hírtelevízió réges-régi műsorvezetője. A repülőkhöz mániákusan vonzódó Quest élőben tervez tudósítani a gépről, ugyanis ő maga is a repüléstörténeti pillanatok részévé válik.

A szingapúri Changi reptérről közvetlenül a Newark Liberty reptérre (New York) érkező gép a 19 órás repülési idejével a világ leghosszabb menetidejű állandó kereskedelmi járata lesz. Megállás nélkül teszi majd meg az utat. 2013-ig folyamatosan közlekedtek gépek a két úticél között, de gazdaságossági okokból a szingapúri légivállalat leállította a járatokat, a kőolaj ára ugyanis hordónként 100 dollár fölé emelkedett. Akkor egy Airbus A340-500-as szállította az utasokat, a menetidő 18 óra volt.

A mostani Airbus A350-900 ULR (Ultra Long Range) egy erre a célra átalakított gép, mely takarékosabban használja fel az üzemanyagot, emiatt nő a repülési ideje 19 órára.
singapur newyork1

A régi-új járat csütörtökön magyar idő szerint 15.35-kor szállt fel Szingapúrban, és pénteken a tervek szerint délelőtt 10-kor landol New Yorkban. 16 700 kilométert fog megtenni, a fedélzeten 160 utassal. A gépen 67 business class hely van és 97 prémium economy class, talán nem lepődik meg senki, hogy nem a fapados utasközönséget várják. 
singapur newyork2

Az economy class sem egy félszuterén...

singapur newyork3
Quest a mostani járat jelentőségét érzékeltetve csekély kitekintést is tesz: 1947-ben még például a Sydney-London út repülési ideje négy nap volt, a gép érintette Darwint, Szingapúrt, Kalkuttát, Karacsit, Kairót, Castel Benitót és Romát. Abban az időben ez a menetidő gyorsnak számított. Ma ugyanez a túra a Quantas társaság Boingjével 17 óra.

A tíz leghosszabb menetidejű járatok között jelenleg például a Sydney-Dallas, a Doha-Auckland, a Dubai-Auckland és San Francisco-Szingapúr vonalak szerepelnek. A Quantas most azon dolgozik, hogy 2022-ig beindítsa a Sydney-London közvetlen járatot, melynek menetideje már 20 óra lenne.

A Guiness Rekordok Könyvében jelenleg egy 22 óra 45 perces repülőút szerepel a leghosszabb menetidők listájának élén. 2005-ben a Boing szerette volna demonstrálni, mit tud a 777-200LR számú darabja, s Hong Kongból ennyi idő alatt jutott el Londonba. Richard Quest – ahogy most – akkor is ott ült a fedélzeten.
(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás