promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg okosabbak a gazdagok? Meglepő eredményt hozott egy kutatás
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az intelligencia nem mindig jár együtt a vagyonnal.

Te is azok közé tartozol, akik úgy gondolják, hogy a gazdagok okosabbak, és ennek köszönhetik vagyonukat? Sokan úgy vélik, hogy a leggazdagabb 10 százalék lényegesen okosabb vagy szorgalmasabb, mint a náluk kevésbé tehetős emberek. Ez különösen elterjedt az ultragazdagokról, ahol egyesek a milliárdosoktól várnak útmutatást az élet minden területén. De vajon valóban intelligensebbek-e ők, mint mi, többiek?

Egy új tanulmány szerint a válasz nem: az elit valójában olyan, mint mi, ami az intelligenciát illeti, bár van némi összefüggés a siker és az intelligencia között, mielőtt az ember eléri a „nagyok ligáját”. A közel 60 ezer férfit vizsgáló tanulmány szerint az intelligencia és a fizetés között erős kapcsolat van egészen addig, amíg el nem éri az évi 60 ezer eurót, ahol az összefüggés szinte elhanyagolhatóvá válik. Meglepő módon a felső 1 százalékban lévőkről kiderült, hogy potenciálisan kevésbé intelligensek, mint a mögöttük lévők a sorban, ami azt jelzi, hogy a giga sikerességük valami egészen másnak köszönhető - írja az IFL Science

A korábbi szakirodalmak összekapcsolták az intelligenciát a gazdagsággal, de nem vették figyelembe a legjobban keresők relatív képességeit. A kutatók ezt igyekeztek feltárni a svéd katonáktól vett adatokkal, akiknek kognitív pontszámait és munkaügyi képességeit vizsgálták. Összesen közel 59 400, negyven év körüli férfit követtek nyomon 11 év munkaerő-piaci adatai, valamint egy sor, fiatalabb korukban végzett kognitív, fizikai és pszichológiai tesztpontszám alapján. Ezeket a teszteket összehasonlították a 35-45 év közötti béreikkel és munkahelyi "presztízsükkel", hogy összefüggéseket keressenek.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kognitív képességek növekedésével a bérek és a presztízs is növekedett, de aztán a bérek felső határát elérve egy holtpont következett be. Évi 60 ezer eurónál megszűntek a képességek közötti különbségek az efölött és ez alatt keresők között, és az intelligencia nem nőtt egy bizonyos presztízs felett (orvosoknál sem, ügyvédeknél sem stb.). Azt is megállapították, hogy a felső 1 százalék valamivel rosszabb eredményt ért el a kognitív képességeket vizsgáló teszteken, mint az alattuk lévő jövedelmi szinten lévők.

Ez azt sugallja, hogy bár a nagyobb intelligencia segíthet abban, hogy valaki az eszével és képességeivel a magasabb társadalmi osztályokba kerüljön, de amikor a végső pénzügyi sikerről van szó, ott valószínűleg már kevés szerepet játszik. Tehát a rendkívül magas béreket keresők valójában kevésbé okosak lehetnek kevesebbet kereső társaiknál, egy bizonyos szint után. A tanulmány szerzői azt is hozzátették a kutatásukhoz, hogy az eredmény több szempontból is korlátozott, különösen a minta sokszínűségének hiánya miatt. Hiszen az elemzés kizárólag férfiakra való korlátozása csökkenti az eredmények szélesebb népességre való átültethetőségét. A tanulmány a European Sociological Review című folyóiratban jelent meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás