Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Szent helyen szellentette el magát egy római katona, és ez beláthatatlan következményekkel járt

Szent helyen szellentette el magát egy római katona, és ez beláthatatlan következményekkel járt

Élet

Szent helyen szellentette el magát egy római katona, és ez beláthatatlan következményekkel járt

Élet

Promotions 08:38

Egyiptomban is tört már ki lázadás ilyen ügy miatt.

Ha úgy vesszük, 10 ezer ember halálához vezetett, amikor egy római katona illetlenül elf*ngotta magát egy nem arra való helyen. A történelem néha egészen meglepő eseményeket produkál.

Krisztus után 66 és 70 között véres háború dúlt a zsidók és a hódító Római Birodalom légiói között. A kegyetlen harcok Jeruzsálem pusztulásához és a zsidók teljes szétszóródásához vezettek, bár eleinte úgy tűnt, hogy a rendszeres zendülések nem járnak majd ilyen komoly következményekkel.

A háború részleteit azért ismerjük ma alapos részletességgel, mert pár évvel később a zsidó történetíró és hadvezér Iosephus Flavius terjedelmes könyvben megírta. Ő számolt be arról is, hogy egy római katonai direkt provokációja is fontos szerepet a vérontásban.

A zsidók éppen a pészahot ünnepelték, amikor az ellenséges harcos hátat fordított nekik, majd letolta a nadrágját, és egy irtózatosat szellentett az orruk alá. Az otromba tett persze nem maradt megtorlatlanul, néhányan elkezdték kővel dobálni a katonát és társait.

A csetepaté hamar komoly összecsapássá változott, amelyben jó néhány zsidó is életét vesztette. Ez szinte az utolsó csepp volt a pohárban, hamarosan kirobbant a fél évtizedig tartó háború, amelyben a hódítók ellen nem sok esélye volt a zsidóknak.

Érdekes, hogy néhány évszázaddal korábban Egyiptomban is harcokhoz vezetett egy rossz időben kieresztett puki. A görög történetíró Hérodotosz írta meg, hogy Krisztus előtt 569-ben Amasis tábornokot küldték egy zendülés leverésére, ám a lázadók nem keveredtek harcba vele, hanem inkább az új királyukká választották.

Amikor a fáraó ezt megtudta, egy Patarbemis nevű követét küldte el hozzá, hogy lemondassa az újdonsült uralkodót. A vita hevében Amasis odaf*ngott a követnek, és azt mondta, hogy ezt vigye el a fáraónak. Az persze rettentően felháborodott a válaszon, még a követ orrát és füleit is levágatta, ami azonban már a saját udvarában is felháborodást keltett, és végül a fáraót elsöpörte a népharag.

Borítókép: Profimedia

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria