promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szent helyen szellentette el magát egy római katona, és ez beláthatatlan következményekkel járt
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyiptomban is tört már ki lázadás ilyen ügy miatt.

Ha úgy vesszük, 10 ezer ember halálához vezetett, amikor egy római katona illetlenül elf*ngotta magát egy nem arra való helyen. A történelem néha egészen meglepő eseményeket produkál.

Krisztus után 66 és 70 között véres háború dúlt a zsidók és a hódító Római Birodalom légiói között. A kegyetlen harcok Jeruzsálem pusztulásához és a zsidók teljes szétszóródásához vezettek, bár eleinte úgy tűnt, hogy a rendszeres zendülések nem járnak majd ilyen komoly következményekkel.

A háború részleteit azért ismerjük ma alapos részletességgel, mert pár évvel később a zsidó történetíró és hadvezér Iosephus Flavius terjedelmes könyvben megírta. Ő számolt be arról is, hogy egy római katonai direkt provokációja is fontos szerepet a vérontásban.

A zsidók éppen a pészahot ünnepelték, amikor az ellenséges harcos hátat fordított nekik, majd letolta a nadrágját, és egy irtózatosat szellentett az orruk alá. Az otromba tett persze nem maradt megtorlatlanul, néhányan elkezdték kővel dobálni a katonát és társait.

A csetepaté hamar komoly összecsapássá változott, amelyben jó néhány zsidó is életét vesztette. Ez szinte az utolsó csepp volt a pohárban, hamarosan kirobbant a fél évtizedig tartó háború, amelyben a hódítók ellen nem sok esélye volt a zsidóknak.

Érdekes, hogy néhány évszázaddal korábban Egyiptomban is harcokhoz vezetett egy rossz időben kieresztett puki. A görög történetíró Hérodotosz írta meg, hogy Krisztus előtt 569-ben Amasis tábornokot küldték egy zendülés leverésére, ám a lázadók nem keveredtek harcba vele, hanem inkább az új királyukká választották.

Amikor a fáraó ezt megtudta, egy Patarbemis nevű követét küldte el hozzá, hogy lemondassa az újdonsült uralkodót. A vita hevében Amasis odaf*ngott a követnek, és azt mondta, hogy ezt vigye el a fáraónak. Az persze rettentően felháborodott a válaszon, még a követ orrát és füleit is levágatta, ami azonban már a saját udvarában is felháborodást keltett, és végül a fáraót elsöpörte a népharag.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás