promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért felejtjük el az álmainkat? Nem is gondolnád, hogy mi a tudományos magyarázat!
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Minden éjszaka álmodunk, olyan nincs, hogy valaki nem álmodik, maximum elfelejti őket. Éjszakánként körülbelül 5-6 álmunk van, attól függően, hogy mennyi ideig alszunk.

Mit jelentenek az álmaink?

Általában csak a legélénkebb álmainkra emlékszünk ébredés után. Az álomvilágban nincsenek korlátok, és a félelmetestől az izgalmason át egészen a kínosakig bármivel kapcsolatban álmodozhatunk. Biztosan te is ébredtél már zihálva egy rémálomból, és tetted fel magadnak a kérdést, hogy vajon miért álmodtam ezt?

Sajnos – de nem meglepő módon – a tudósok sem tudják, hogy mi a jelentése az álmoknak.

Mik is pontosan az álmok?

Egyszerűen megfogalmazva: „Az álmok olyan gondolatok, képek, érzések és néha hangok, amelyek alvás közben jelentkeznek." Nincs egyértelmű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy miből állnak az álmok, de általánosan elfogadott, hogy az álmok olyan gondolatok, küzdelmek, érzelmek, események, emberek, helyek és szimbólumok gyűjteményét foglalják össze, amelyek valamilyen módon relevánsak az álmodó számára.

A legélénkebb álmaink jellemzően REM szakaszban jelentkeznek.

Miért álmodom?

Sok elmélet létezik az álmok funkciójáról. Az idegrendszerkutatók szerint az álmaink az információfeldolgozásban és a hangulatszabályozásban is segítenek.

Míg a tudósok már értik, hogy mi történik fiziológiailag, amikor az emberek álmodnak, még mindig sokat vizsgálják, hogy mi lehet pszichológiailag a jelentése. A poszttraumás stresszben szenvedőknek valószínűleg rémálmaik vannak, de nem lehet kijelenteni, hogy mentális zavart rémálmok követnek egyértelműen.

Az egyik általánosan elfogadott koncepció az, hogy az álmodás erősen érzelmi folyamat, mivel az amygdala – az agy érzelmi központja – nagyon aktív álmodás közben.  

Az érdekessége az álmainknak az, hogy a legtöbb ember emlékszik álmaira, amikor felébred egy álom közepén, vagy az álom vége utáni első pillanatokban, azonban az emlék csak rövid ideig tart. Egy kis idő elteltével elfelejtjük őket.

Az is számít, hogy mikor ébredünk fel. A kutatások kimutatták, hogy azok, akik REM-alvás közben ébrednek fel, élénkebb, részletesebb álmokról számolnak be, míg azok, akik nem REM-alvás közben ébrednek fel, kevesebb álomról, egyáltalán nem, vagy csekély jelentőségű álmokról számolnak be.

Ahhoz, hogy álmaink rögzítésre kerüljenek két ingerületátvivő anyag, az acetil-kolin és a noradrenalin felel. A kutatók szerint a REM fázisban az acetil-kolin növeli az agykéreg éberségét, ezért jelentkeznek az álmok, azonban ilyenkor az emlékezésben segítő noradrenalin nem termelődik megfelelően, ezért az álmokat ébredés után hamar elfelejtjük. A statisztikák szerint az ébredés utáni öt percben az álmok felére, újabb öt perc múlva már csak a tizedére emlékszünk.

További érdekesség, hogy általában a hajnali órákban vannak rémálmaink.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás