promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kegyetlen fegyvereket használnak az oroszok – háborúban nincsenek szabályok
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A polgári lakosság ellen is irányuló bombák miatt sokan fognak bíróság elé állni.

Háborúban tényleg nincsenek szabályok, de háborús bűntettek miatt sokan kerülhetnek bíróság elé a következő években Oroszországból. Nyilvánvalóvá vált ugyanis, hogy olyan fegyvereket is bevetettek Ukrajnában, amelyek kifejezetten a polgári lakosság ellen irányulnak, civil életek kioltására is alkalmasak.

A kazettás bomba tökéletes fegyver utcai harcok esetén, ezt tehát nem a nyílt harctérre találták ki, hanem a szűk terekben, házakban folyó csatározásokra. Ennél valójában rengeteg kisebb bomba van összefűzve, és egy kazettába rakva (hogy könnyebb legyen a célba juttatása), és nem nehéz belátni, hogy a megsokszorozott erejű töltetek széles területen képesek a pusztításra.

„A fő bomba felrobbant a levegőben, és több részre szakadt. Az egyik fajta színes szalagokat hozott létre. A gyerekeknek megtetszettek, és felvették a földről, de amint megérintették azokat, rögtön fel is robbantak… Közben olyan szagot lehetett érezni, hogy felfordult tőle a gyomrunk”

– elevenítette fel a kazettás bomba működését korábban egy szemtanú Srí Lankán, ahol szintén bevetették ezt a veszélyes és alattomos fegyvert.

A köznyelvben vákuumbombának hívott termobárikus bomba talán még az előbbinél is szörnyűbb. Ez a bennünket mindenhol körülvevő közeg, vagyis a levegő oxigéntartalmát használja fel nagy hőmérsékletű robbanás előidézésére. Első lépésben valamilyen éghető anyagot porfelhőként vagy páraként szórnak szét a levegőben, amit egy második töltet lobbant be.

Aki már látott-hallott szénporrobbanásról a bányákban, az el tudja képzelni a hatást. Nemcsak az égés, de a keletkező lökéshullám is pusztító, akár épületeket is romba dönthet. Az oxigén pedig olyan gyorsan ég el, hogy a közelben lévő emberek tüdejéből is kiszalad a levegő, a tüdejüket szinte széttépi a robbanás.

A termobárikus bombákat azért nevezik vákuumbombáknak, mert a két működési fázis lezajlása után ténylegesen egy alacsony nyomású zóna jön létre, amely azután villámgyorsan kiegyenlítődik, ez pedig elsősorban zárt terekben pusztító, nyílt harctéren kevésbé.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás