promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Apró, mégis hátborzongató változások: ilyen az élet a demenciával küzdve
Borítókép:  metro.co.uk
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A tapéta mintájának változása vagy a berendezési tárgyak elmozdulása nem tűnik sokkoló körülménynek a számunkra – ezek a nyugtalanító kis átalakulások azonban komoly változást okozhatnak abban, hogyan érzékeli valaki a körülötte lévő világot.

Az alábbi képeket az Amica nevű, idősotthonokat vezető cég hozta létre, azzal a céllal, hogy bemutassa, hogyan változhat meg a külvilág a demenciával élő emberek számára.

Az egyik képen egy konyha látható, kézzel írt cetlikkel a falakon. Bár az írásos emlékeztetők valóban hasznosak lehetnek a demenciában szenvedők számára, a szavak néha a betűk zűrzavarának tűnhetnek. A haldokló virágok arra utalnak, hogy az ettől az állapottól szenvedő emberek nehezen tudják egyedül gondozni az otthonukat. Az első fotón egy szemüveg is található, amely a tárgyak elveszítését szimbolizálja. 


Forrás: metro.co.uk / Amica

A kerti képen oda nem illő, elhagyott tárgyakat látunk. A képeket készítő cég szerint a demenciában szenvedők gyakran kint hagynak a kertben olyan tárgyakat, amiket később nehezen találnak meg. A kerti bútoron hagyott éles tárgyak (például kerti szerszámok) sérülésveszélyt jelenthetnek.


Forrás: metro.co.uk / Amica

A harmadik képen látható nappalin azok a vizuális torzulások figyelhetők meg, amelyeket a demenciában szenvedők tapasztalhatnak. A pöttyös mintázatot gyakran bogarakkal pótolják, az ablak kilátása eltorzul, mintha egy ívelt üvegen keresztül néznénk a teret.

A cég szerint a demencia érzékenyebbé teheti az embereket a fényre, és megváltoztathatja az árnyékok érzékelését. Ezáltal a lámpák nagyon fényesek lehetnek, míg az árnyékok fekete lyukakhoz hasonlíthatnak.


Forrás: metro.co.uk / Amica

(via metro.co.uk)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás