promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mégsem robbant be a bébibomba
Borítókép:  RTUR WIDAK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Amikor a járvány először elhatalmasodott a világban, sokan azzal viccelődtek, hogy a karantén és a kijárási korlátozások „baby boom”-ot, azaz hirtelen népességnövekedést fognak előidézni. Majdnem egy évvel később, elnézve az aktuális születési rátákat, úgy tűnik, hogy épp az ellenkezője történik.

Az Egyesült Államokban és Európában is drasztikusan visszaesett a születések száma az elmúlt évben, hiába voltak a párok az idő nagyrészében „összezárva”. 

Hogy csak néhány véletlenszerűen kiragadott adatot említsünk, az USA legnépesebb államában, Kaliforniában 10,2 százalékos csökkenést mutat a születési ráta az elmúlt egy év adatai alapján, míg ugyanebben az időszakban Hawaiin 30,4 százalékkal csökkentek a számok 

– számolt be róla a CBS News.

Európába átevezve is hasonló tendenciát figyelhetünk meg.

Franciaországban például 2021 januárjára 13 százalékkal csökkent a születések száma, ami szintén elsősorban a Covid-19 járvány terjedésével és az ehhez kapcsolódó korlátozásokkal magyarázható 

– állítja egy francia hírportál.

Kíváncsiságból természetesen megnéztük a magyar Központi Statisztikai Hivatal adatait is. A KSH mérései alapján az elmúlt egy évben körülbelül 10 százalékkal esett vissza a születések száma Magyarországon.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a születések száma tovább csökken-e a következő év során, vagy csak az első és/vagy második hullám okozta sokk miatt alakult így a helyzet. 

„A viharos gazdasági viszonyok és a gyenge munkaerőpiac mindenesetre kapcsolatban állhat a születési arány csökkenésével”  

– mondta el Phil Cohen, a Marylandi Egyetem szociológusa a CBS-nek.


Forrás: PixaBay

„A koronavírus példátlan hatással van az életünkre, és a járvány még korántsem ért véget. Amíg az emberek nem érzik biztonságban magukat a gazdasági helyzet és a világ állapotát illetően, a gyermekvállalással kapcsolatos aggodalmak továbbra is fennállnak” 

– mondta el Laura Lindberg, a kutatás szerzője, a Guttmacher vezető kutatója. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás