promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Változtatott-e a járvány a nemi szerepeken a gyermekgondozás terén?
Borítókép:  PixaBay
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy az Egyesült Államokban készült felmérés szerint a gyermekgondozási feladatok nagyrésze a nőkre hárult a járvány első hulláma alatt.

Bár az elmúlt 70 évben csökkent a szakadék, a kutatások szerint a heteroszexuális párkapcsolatokban még mindig a nők végzik a házimunka nagyobb részét. Egy 2012-es tanulmány kimutatta, hogy 2009 és 2010 között a nők 1,6-szor annyi házimunkát végeztek, mint a férfiak, míg ez az arány a házas nőknél 1,7-szeresre, az anyáknál pedig 1,9-szeresére nőtt.

A nők tehát általában nagyobb részt vállalnak otthon a gyerekek gondozásából, mint a férfiak. Ezzel szemben a férfiak javarészt több az otthonon kívül teendőkkel foglalkoznak, nagyobb figyelmet fordítva karrierjük gondozására, építésére.

A COVID-19 járvány azonban némileg megváltoztatta azokat a gyermekgondozási mintákat, amelyek a hagyományos és egyenlőtlen nemi szerepek alapját képezik 

– olvasható a medicalnewstoday.com oldalán.

Koronavírus-járvány, nemi szerepek, gyermekgondozás
Forrás: PixaBay

A világjárvány hullámai alatt sok ország karantént vagy kijárási korlátozást vezetett be, és arra ösztönözték a dolgozókat valamint a munkáltatókat, hogy aki csak teheti, kezdjen el otthonról dolgozni.  

Ezzel párhuzamban az óvodák és az iskolák is sok helyen bezártak, a párok többsége azonban nem tudta „kiszervezni” a gyermekgondozást, következésképpen a kettőskeresetű párok egyaránt otthon dolgoztak gyermekeik jelenlétében, ez a helyzet pedig sokak számára elhomályosította az otthon és a munka közötti határvonalat.

A megváltozott körülményeknek megfelelően a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a gyerekes házaspárok miként adaptálták ezeket az új körülményeket, és vajon ez ösztönözte-e őket a család és a munka egyenlőbb megközelítésének megteremtésére.

A tudósok összesen 179 páron végeztek utóvizsgálatot 2020. május 7. és 18. között. A felmérés eredményeként kikristályosodott, hogy az otthoni munkavégzés ellenére a gyermekgondozás még mindig gyakran a nőkre hárult elsődleges feladatként.

A párok 36,6 százalékának esetében továbbra is a nő végezte a gyermekgondozás nagyrészét vagy teljes egészét. A szülők 44,5 százaléka alkalmazott új stratégiákat a gyermekgondozás terén. Ezek a párok olykor felosztották maguk között a napokat aszerint, hogy ki vigyáz a gyermekekre, vagy ad hoc módon döntöttek az ellátásról.

Koronavírus-járvány, nemi szerepek, gyermekgondozás
Forrás: PixaBay

Dr. Kristin M. Shockley, az athéni Franklin Művészeti és Tudományos Főiskola pszichológia docense és a tanulmány egyik szerzője szerint 

„a megváltozott helyzet esélyt teremtett arra, hogy a férfiak beléphessenek és egyformán vehessenek részt a gyermekgondozásban, azonban sokan nem éltek ezzel a lehetőséggel.”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás