promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy újabb online öngyilkossági fórum terjed a neten – rengeteg az áldozat
Borítókép:  PixaBay
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A túlélők és a gyászoló családtagok az oldal azonnali törlését követelik, és az internet által támogatott öngyilkosság veszélyeire hívnák fel a figyelmet.

„A Suicide Solutionsként­ (Öngyilkossági Megoldások)­ emlegetett oldal közösségét olyan internetfelhasználók alkotják, akik saját elmondásuk szerint »a választás szabadságát« támogatják, azaz amellett érvelnek, hogy az öngyilkossághoz való jog mindenkit megillet”

– írja a vice.com.

A jelenleg körülbelül 500 felhasználót számláló fórum tagjai nemcsak sorsközösséget vállalnak azokkal, akik hajlamot vagy késztetést éreznek az öngyilkosságra, hanem adott esetben támogatják is egymást elhatározásukban. 

A weboldalon található bejegyzések alapján jelenleg is emberek százai beszélgetnek arról, hogy hogyan és miként szeretnének véget vetni az életüknek – a különböző öngyilkossági módszerekről ráadásul elmélyült vitákat is folytatnak, bár ezek megnevezésére gyakran rövidítéseket vagy kódszavakat használnak. 


Forrás: PixaBay

A Suicide Solutions – amelynek valódi nevét a szakértők aggodalma miatt elővigyázatosságból titokban tartják a hírportálok – abban különbözik a már jól ismert online öngyilkossági fórumoktól, hogy a moderátorok a megszokottnál jóval nagyobb teret hagynak a felhasználóknak arra, hogy részletesen kitárgyalhassák egymás között az öngyilkossági terveiket és az ezekre irányuló módszerek széles tárházát is.

A felelősség kérdése

Ebben az esetben természetesen a legfőbb kérdés az, hogy a bekövetkezett halálesetek kapcsán milyen mértékben vonható felelősségre a szóban forgó internetes fórum.

A kutatások szerint, amikor egy mentálisan kiszolgáltatott személyt olyan egyének vesznek körbe, akik folyamatosan erősítik benne az öngyilkosság gondolatát, az drámai módon növelheti a későbbi öngyilkosság kockázatát. Ezt a jelenséget úgynevezett „öngyilkossági fertőzésnek” nevezik.

Egyelőre azonban még nem tudunk eleget arról, hogy azok az emberek, akik ilyen öngyilkossági fórumokat látogatnak, valójában mit keresnek az interneten és miért. Nem tudjuk, hogy szándékosan vagy véletlenül találnak-e ezekre az oldalakra, illetve egyelőre az is kérdéses, hogy ezek a fórumok valóban érdemben befolyásolhatják-e a döntéshozatalukat, vagy csak megerősíti őket az előzőleg már meghozott döntésükben. 


Forrás: PixaBay

A Suicide Solution áldozatainak családtagjai azt szeretnék, hogy a törvénykezés növelje a büntetést azok számára, akik másoknak segítenek az öngyilkosságban, valamint hogy a különböző szervereket felelősségre lehessen vonni az általuk tárolt webhelyek tartalmáért.

Egyébként már több mint 30 éve, az internet hajnala óta léteznek olyan weboldalak, amelyek a Suicide Solutionhöz hasonló közösségeket fognak össze. Az egyik legelső ilyen csoport – az alt.suicide.holiday – 1990-ben alakult meg, abban az időben, amikor Kaliforniában például még bűncselekménynek számított, ha valakit öngyilkosságra buzdítottak vagy tanácsot adtak neki, hogyan ölje meg magát. 

Az alt.suicide.holiday-hez kapcsolódó első ismert öngyilkosság David Conibearhez, a számítógépes szoftvermérnökhöz köthető, aki 1992 szeptemberében nyilvánosan bejelentette az oldalon, hogy meg fogja ölni magát. 

„Tudja meg mindenki, hogy ez a hely [alt.suicide.holiday] nem volt befolyásoló tényező az öngyilkosságomban. Ha nincs ez a csoport, valószínűleg részegen leugrottam volna az épület tetejéről, ahol lakom”

– tette hozzá.

2003-ban egy 19 éves egyetemi hallgató, Suzy Gonzales (aki szintén a már említett csoport tagja volt) ugyancsak öngyilkos lett. Egy helyi újság arról számolt be, hogy a csoportban

Gonzales olyan embereket talált, akik azzal vigasztalták, hogy az öngyilkosság elfogadható módja a lány kétségbeesésének megszüntetésére, és több csoporttag is utasításokat adott neki, hogyan lehet halálos adag kálium-cianidot szerezni.

Gonzales a 14. ember volt, aki az alt.suicide.holiday közösségéhez köthetően lett öngyilkos. A csoport által jelentett egyéb halálesetek között továbbá olyan emberek is voltak, akik öngyilkos partnereket kerestek maguk mellé, majd együtt vetettek véget életüknek.

A szakértők jelenleg arra igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy a COVID-19 terjedése óta különösen fontos, hogy a szülők odafigyeljenek a gyerekekre, akik az online oktatás miatt állandó internetkapcsolattal rendelkeznek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás