promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Két magyar lány találmánya szabadíthatja meg a világot a műanyagoktól
Borítókép:  forbes.hu
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Két magyar lány, Madaras Liz és Lévay Krisztina egy olyan, a világon egyedülálló baktériumkoktélt alkotott meg, amely hat-nyolc hét alatt bármilyen egyszerhasználatos műanyagot képes lebontani.

A Budapesti Műszaki Egyetem gyógyszervegyész-mérnöki mesterképzésén találkozott egymással Madaras Liz és Lévay Krisztina. A két lány saját lehetőségeikhez mérten kezdett laboratóriumi kutatásokba annak érdekében, hogyan is tudnák segíteni a természet védelmét.

Ennek egyik lépése a Poliloop nevű biotech startup, illetve egy olyan, a világon egyedülálló baktériumkoktél, amely hat-nyolc hét alatt bármilyen egyszerhasználatos (főleg az élelmiszeriparban felhasznált) műanyagot képes lebontani. A folyamat végére újra természetazonos anyagot kapunk, hisz a lebontás végére szerves iszap, komposztot keletkezik.

Ez a megoldás azt jelenti, hogy újra és újra fel lehet használni a műanyagot, ráadásul a folyamat során nem szabadul fel semmilyen káros anyag

 – olvasható a Forbeson. A startup most az ipari tesztelés fázisában van.

A Poliloopba a fővárosi Vespucci Partners és a világ egyik legelismertebb nemzetközi akcelerátora, az amerikai Techstars is befektetett.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás