promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kibírnád, ha koronavírus-adó lenne az alkoholon?
Borítókép:  BBC
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Indiában bevezetik a drasztikus lépést.

Az 1,3 milliárd lélekszámú Indiában sem túl rózsás a helyzet – 46 ezer 433 igazolt koronavírus fertőzöttet tartanak számon, ebből 1 ezer 568 ember hunyt el a keddi adatok szerint. Az öthetes karantén lassította a terjedést, de a szegény rétegek így is összeverődtek. Nekik a munkájuk megszűnt, a szülőfalujukba visszautazni nem tudtak, így naponta tömött sorokban álltak ételért.

Az ország hétfőtől enyhített a kijárási korlátozásokon. Ahol kevés a fertőzött, ott megpróbálnak visszatérni a rendes kerékvágásba. Újdelhiben például a taxisofőrök, vagy az építőmunkások már ugyanúgy dolgoznak, mint eddig.

A karantén ideje alatt csakis az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, illetve a bankok lehettek nyitva, de az indiaiak arra kapták fel a legjobban a fejüket, hogy nem ihattak alkoholt, mivel ennek az árusítását betiltották. Nálunk valószínűleg igen nagy felháborodást váltana ki, ha meghoznának egy ilyen döntést.

Miután lazítottak a korlátozásokon, végül kinyitottak az alkoholt árusító üzletek, amiket azonnal elleptek tömött sorokban az emberek, fittyet hányva a távolságra. Volt, hogy százával álltak az üzlet előtt, csak hogy feltankolhassanak a kedvenc italukból.

A kormány úgy látta, hogy ez így tarthatatlan lesz, így keddtől egy 70 százalékos adót vetett ki minden alkoholos italra. Ezzel azt is meg akarja akadályozni, hogy tömegek alakuljanak ki a boltoknál, meg hát ha mindenki jobban feloldódik a kelleténél, akkor felelőtlenül kezdhetnek el viselkedni.

Az állam természetesen egy kis bevételt is vár ettől, mert a tehetősebbek így is úgy is meg fogják venni a már luxusnak számító italokat.

Szakértők szerint a járvány még nem érte el a tetőpontját, de azt nem tudták megmondani, hogy ez mikorra várható.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás