promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így működik élesben a korlátozott bevásárlási idő
Borítókép:  Olivier MORIN / AFP
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Beszéltünk az emberekkel, hogy miképp élik meg a korlátozást. A patikák már változtatni akarnak. 

A legtöbbeket érintő pont, hogy az élelmiszerboltokba, patikákba, piacokra és drogériákba 9 és 12 óra között csak a 65 éven felüliek járhatnak vásárolni. Ez döcögősen indult, de a hétvégén már mindenki hozzászokott az új rendszerhez.

Mi még kicsit naivan azt írtuk, hogy valószínűleg nem fogják kérni a személyi igazolványt, pedig a legtöbb áruházlánc nagyon is figyel erre, szóval enélkül semmiképpen ne menjünk le vásárolni, akármelyik korosztályhoz is tartozunk. A rendelet le is írta, hogy ennek a betartatása az üzemeltető felelőssége, a bírság 5 ezertől egészen 500 ezer forintig is felkúszhat.

Sok helyen van biztonsági őr, akiknek gyakran kell félreállni elmagyarázni az embereknek a korlátozást, mellettük meg addig bemehet bárki. A piacon volt is erre példa, hogy egy 65 éven aluli párocska lazán besétált a húsbolthoz. Ezt így kiszűrni gyakorlatilag lehetetlen, főleg egy ilyen nagyobb helyszínen.

A legtöbb fiatal már beleszokott ebbe, míg a 65 éves korosztály is igyekszik letudni 9 és 12 óra között a vásárlást.

„Az egyik marketing stúdiónál dolgozom. Én mindig fél 8 körül beugrok egy kis péksüteményért reggelire, szóval annyira nem kavart be a korlátozás. Az időpont szerintem jó, mert a többségünk munka előtt, vagy után jön le a boltba, a nyugdíjasoknak meg szabad a 9-től délig tartó sáv. Váltjuk egymást, mindig csak egy ember van bent nálunk az irodában, most én vagyok a soros, a többieknek home-office”

– nyilatkozta az egyik fiatal lapunknak.

Az egyik kisboltos azt mondta, hogy neki nincs túl sok értelme 9-től 12-ig nyitva lenni, mert hozzá csak azok mennek be, akik rohanásba vannak, és útba esik a bolt.

„Ez minket megfogott, így hétfőtől nem is leszek lent 9-től 12-ig. Ez egy kisebb bolt, azok jönnek be ide, akik rohannak, és útba esünk nekik, ha valami gyorsan kell. Nem a 65 éven felüliek fognak nagybevásárlást tartani nálunk. Őszintén, ide nem is jár az idősebb korosztály. Szóval nekünk betesz kicsit a korlátozás, de április 11-ig kibírjuk”

– mondta az egyik bolt tulajdonos.

Közben felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet, ha valamit sürgősen ki kell váltani a patikából, és csak egy 65 éven aluli mehet le. A legtöbb gyógyszertár már issza ennek a levét.

Az egyik vezető gyógyszerész arról mesélt lapunknak, hogy nemrég bement hozzájuk egy 65 éven aluli, aki nagyon csúnyán elvágta a kezét. Muszáj volt ellátniuk, mert ezt egyszerűen nem tagadhatják meg, de a legtöbb patika ki is adja, ha sürgős gyógyszerről van szó, akárkinek kell. Nagy felháborodás is lenne belőle, ha egy ilyenért megbüntetnék őket.

A gyógyszerész hozzátette azt is, hogy a Magyar Gyógyszerészi Kamara már próbálja elérni, hogy rájuk ne vonatkozzon a rendelet, és más elbírálásba kerüljenek. Azzal is boldogak lennének, ha a kormány hozzátenne a rendelethez egy kiegészítést, hogy sürgős esetben ne kelljen megtagadniuk a kiszolgálást. Jelenleg minden elvüknek ellent mondana, ha ezt megtennék.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás