Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Különleges műtárgy a Diósgyőri várban

Különleges műtárgy a Diósgyőri várban

Zene, Film & Kultúra

Különleges műtárgy a Diósgyőri várban

Zene, Film & Kultúra

Promotions 08:08

Egy méltatlanul félreismert uralkodó – Luxemburgi Zsigmond – állt a Diósgyőri vár harmadik tudományos konferenciájának középpontjában, aki Nagy Lajos vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. Erről a dicső korról tanúskodik az a tárgy, amely a Diósgyőri várba érkezett.

„Egy aranyozott, ezüst gótikus kehelyről van szó, mely egy Velencéből származó technikával, sodronyzománccal van díszítve. A talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt.”

A kivételes antikvitás a 15. századból maradt ránk és a Hermann Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették Velencében alakult ki. Magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával, és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható. Szeptember végéig, azok akik ellátogatnak a Diósgyőri várba, miközben bebarangolják a termeket, megnézhetik a gótikus kelyhet is.

Az április 17-ei konferencián a téma legkiválóbb szakértői emlékeztek a Luxemburgi Zsigmond 50 éves uralkodására és arra a korra, amelyben élt. Személyében az újkor küszöbén álló Európa energikus formálóját tisztelhetjük. Ő ajándékozta először a Diósgyőri várat hitvesének, Cillei Borbálának, s ettől kezdve nevezték diósgyőrit a „királynék várának”, a „királynék jegyajándékának”.

 

Borítókép: MKK promó