promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megújulhat az Avasi református templom
Borítókép:  Végh Csaba fotója
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Avasi református templom Miskolc közössége számára fontos és jelentős történelmi-építészeti örökség, kiemelkedő műemlék-együttes a hozzá tartozó harangtoronnyal és temetővel. A miskolci polgárság most sokat tehet azért, hogy az épület megújuljon – a helyiek, valamint a bel- és külföldi látogatók nagy örömére.

Volt már arra példa, hogy az itt élők összefognak egy jó ügy érdekében: a 15. században a város polgárságának erőfeszítései és adományai is hozzájárultak a jelenlegi gótikus templom építéséhez. Nem egészen 100 évvel később ugyancsak a város polgárainak erőfeszítésével és adományaival épült ujjá a templom az 1544-es tűzvészt követően 1564-re. Ezt a hagyományt eleveníti fel a Miskolc-Avasi Református Egyházközség azzal, hogy április 26-án, pénteken este 6 órától jótékonysági estet szervez a Népkerti Vigadóba. A közadakozással a templom újbóli felújítását segítheti a lakosság.

A mostani rekonstrukció azonban nem merül ki a 30-40 évente esedékes zsindelycserével. Az egyházközség konzorciumi partnere Miskolc városának abban a pályázatban, amelyen bruttó 212 millió forint turisztikai forráshoz jutottak. Ebből bruttó 183 millió forintot fordíthatnak az építésre, és ezt az összeget egészíti ki 10 millió forinttal a Tiszáninneni Református Egyházkerület. Ezekből az összegekből a tető felújítását, az ereszcsatornák helyreállítását, a legszükségesebb külső statikai javításokat, valamint a tetőszerkezet megtekintéséhez szükséges belső lépcső kialakítását tudják majd elvégezni.

A pályázat nem tartalmazza – a legszükségesebb vakolatjavításokon kívüli – belső munkákat, a csapadékvíz elvezetését, a balesetveszélyes külső lépcsősorok helyreállítását, valamint az elektromos rendszer felújítását. A közadakozásból elsősorban a legfontosabb belső munkákat szeretnék elvégeztetni. A munkákat várhatóan 2019 májusában kezdik, és ez év végén zárják le. A Kriza Ákos, Miskolc polgármesterének fővédnöksége alatt álló, szélesebb körű közadakozást is várhatóan ezekben a hónapokban tartják.

A jótékonysági esten – melynek fővédnöke Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere, valamint Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke – fellép a Miskolci Dixieland Band, a Reményi Ede Kamarazenekar és a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola énekkara. A szervezők hangsúlyozzák: a templom felújítása nemcsak a református gyülekezet, de a város közössége számára is komoly jelentőséggel bír! Miskolc büszke lehet turisztikai szempontból is fontos emblematikus épületére.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás