Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Lillafüreden ünnepelték a magyar lírát a miskolciak

Lillafüreden ünnepelték a magyar lírát a miskolciak

Helyi Hírek

Lillafüreden ünnepelték a magyar lírát a miskolciak

Helyi Hírek

Promotions 11:21

Lillafüreden, József Attila Óda című versének születési helyén köszöntötték idén is a magyar költészet napját a versolvasó miskolciakat, ahova idén először verses kisvonat is indult.

A programot szervező II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Prokai Margit elmondta: régi tervük vált valóra azzal, hogy sikerült „megnyerni” kezdeményezésükhöz az Északerdő Zrt.-t, és a társaság által üzemeltetett erdei vasút kisvonatával, különjáratával mehetnek Lillafüredre az érdeklődők. 

Emlékeztetett arra, hogy 1933 júniusában József Attila is ezzel a vonattal érkezett a Lillafüredre, ahol Óda című versének ihletőjére, gyönyörű asszonyra és tájra talált. A vonattal most mások mellett költők, írók – Csorba Piroska, Fecske Csaba, Üveges Tamás, Zemlényi Attila – is utaznak.

A városi ünnepség az Óda-táblánál április 11-én, csütörtökön délelőtt 11 órakor kezdődött, ünnepi beszédet Turczi István József Attila- és Babérkoszorú díjas költő, műfordító mondott, az Ódát Farkas Dávid, a városi '56-os versmondó verseny győztese, a MSZC Bláthy Ottó Szakgimnázium tanulója adta elő.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a könyvtár – szintén hagyományosan – már Szabó Lőrinc születésnapjától, március 31-étől hangolódik programjaival a költészet napjára.

Borítókép: promotions.hu

1964-től minden évben április 11-én, József Attila (1905-1937) születésnapján tartják Magyarországon a költészet napját. Ugyanezen a napon született 1900-ban a magyar irodalom egy másik kiemelkedő alakja, Márai Sándor is.

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria