promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az emberiség most túl messzire ment, visszavonhatatlan a kár, amit ezzel okoztak
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egészen megdöbbentő eredményeket közöltek a Geophysical Research Letters folyóiratban dél-koreai kutatók.

A Földet érintő folyamatos mérések alapján bolygónk forgástengelye összesen 80 centimétert módosult, mindez pedig az ember által végzett drasztikus beavatkozások következtében történhetett meg.

A fenti eredmény már önmagában is felfoghatatlan, hiszen gondoljunk csak bele: egy 6731 Km sugarú és egy kimondhatatlan 5,972E24 kg tömegű és 148 900 000 km² területű objektumról van szó, amelynek már csak a kis mértékű elmozdítása is hihetetlen erőbefektetéssel járna.

A 80 centiméter elmozdulás az emberek pazarló és fenntarthatóságmentes talajvízkitermelésének köszönhető. A kutatók mérései arra világítottak rá, hogy 1993 és 2010 között nem kevesebb, mint 2150 gigatonna vizet szivattyúztak ki a felszín alatti természetes víztározókból.

Amennyiben ez a víz nem került volna eltávolításra, akkor a világ óceánjainak a szintje 6 milliméterrel lenne magasabb. Hogy árnyaljuk a képet, ahhoz tisztázzuk: a Föld területének 361 millió négyzetkilométere áll óceánokból, egy ekkora terület 6 milliméterrel történő megemelése tehát szintén embertelen feladatnak tűnhet.

A Szöuli Nemzeti Egyetem geofizikusai tovább árnyalják a képet: a sarki jég felolvadása és a globális felmelegedés mellett a legnagyobb hatást a forgástengely módosulására a talajvíz kiszivattyúzása gyakorolja.

Nem mindegyik földalatti vízkészlet kitermelése okoz azonban hasonló méretű gondokat, a Földre való befolyása attól függ, hogy pontosan hol helyezkedik el: a középső területek módosulása okozza a legnagyobb eltéréseket.

A dőlésszög, melyen a Föld tengere mozog nagy mértékben befolyásolja az időjárást, így a következőkben azt szeretnék megvizsgálni, hogy pontosan milyen mértékű eltérést okoz ez a klímaváltozásban.

A Földtengely változása természetes jelenség ugyan, hiszen a 20. és a 21. század között 10 méter eltérés is történt, azonban a fenti, kifejezetten rövid időtáv alatti ekkora változás mindenképp érdeklődésre tarthat számot.

Forrás: qubit.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás