promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt a legújabb depresszió elleni csodaszer, egy nyálkás kétéltűvel harcolnának a népbetegség ellen
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A tudomány boszorkánykonyhájában igen kreatívak voltak.

Íme, a Colorado folyó varangya. A Sonoran-sivatagi varangyként is ismert, gömbölyded fickók pszichedelikus ütést mérnek a felszín alatt. Mérgük, amelyet a bőrükön található mirigyeken keresztül képesek kiválasztani, egy hallucinogén vegyületet tartalmaz, amely egy új tanulmány tudósai szerint erős antidepresszáns lehet.

A pszichedelikus szerek az utóbbi években nagy figyelmet kaptak a súlyos depresszió kezelésében rejlő lehetőségeik miatt. A pszilocibin - a varázsgombákból ismert - nagyágyú ezen a téren, és egyre több kutatásból arra következtetnek a tudósok, hogy a legnehezebben kezelhető esetek némelyikénél ez a szer megváltoztathatja a helyzetet. 

Most egy új pszichedelikus szer van a városban, és ez egy szép kétéltű csomagban érkezik. Egy új tanulmány az 5-MeO-DMT vegyület módosított formáját vizsgálta - a DMT rokonát, amelyet a Colorado folyó varangy (Incilius alvarius) mérgéből vonnak ki -, és arra a következtetésre jutott, hogy hatékony kezelési lehetőség lehet a depresszió és a szorongás kezelésére.

Régóta köztudott, hogy ennek a varangynak a mérge intenzív hallucinációkat és tripszerű élményeket okozhat - ezért is mondják a hatóságok folyamatosan, hogy ne nyalogassuk őket. Az azonban, hogy a varangyok hogyan állítják elő pszichoaktív nyálkájukat, továbbra is rejtély, és az is kérdéses, hogyan hatnak a vegyületek az emberi agyra.  

Daniel Wacker, az Icahn School of Medicine at Mount Sinai strukturális farmakológusa kollégáival együtt azt vizsgálta, hogy az 5-MeO-DMT hogyan lép kölcsönhatásba az 5-HT1A receptor nevű szerotoninreceptorral. 

A pszichedelikus szerekkel kapcsolatos legtöbb kutatás eddig egy hasonló, de más receptorra, az 5-HT2A-ra összpontosított, mivel ez a receptor kulcsfontosságú a hallucinációk kiváltására való képességük szempontjából. A korábbi kutatások azt mutatták, hogy az 5-HT1A-t érdemes közelebbről megvizsgálni, amikor új és jobb antidepresszánsok kifejlesztéséről van szó, de arról nem sokat tudtak, hogy a pszichedelikus szerek hogyan lépnek kölcsönhatásba a receptorral. 

Hogy többet tudjanak meg, Wacker és csapata különböző helyeken módosította a pszichedelikus vegyület szerkezetét, így olyan változatok jöttek létre, amelyeket tesztelni lehetett a potenciális hatékonyságuk szempontjából.

A változatok in vitro vizsgálata mellett az egyiket a depresszió egérmodelljében is tesztelték. Összehasonlították az LSD-vel, valamint a meglévő, 5-HT1A-t célzó gyógyszerekkel, és megállapították, hogy a varangyméreg vegyület hasonló antidepresszáns és szorongásoldó hatással rendelkezik - anélkül, hogy az egerek be lennének tépve.

„Megmutattuk, hogy egy 5-HT1A-szelektív 5-MeO-DMT analóg mentes a hallucinogénszerű hatásoktól, miközben megtartja az anxiolitikus és antidepresszánsszerű aktivitást a szociálisan legyőzött állatokban”

- írják tanulmányukban. 

Az 5-MeO-DMT vegyület masszívan szelektívebb volt az 5-HT1A receptorral szemben, mint az 5-HT2A-val szemben - valójában 800-szorosan -, ami ismét bizonyítja, hogy ez a kevéssé kutatott receptor megérdemli a közelebbi vizsgálatot. 

[[vid1]]

Természetesen még nem világos, hogy ez a vegyület, amely az egereknél ilyen jól működik, az embereknél is hasonló pozitív eredményeket hozhat-e. Ez azonban nem az első eset, hogy a Colorado folyó varangyméregnek antidepresszáns tulajdonságokat tulajdonítanak.

„Vizsgálataink az 5-HT1A célzott pszichedelikumok és terápiák molekuláris aspektusait tárják fel ami megkönnyítheti a neuropszichiátriai rendellenességek új gyógyszereinek jövőbeli fejlesztését”.

- írják a szerzők .

forrás: iFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás