promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Földöntúli jelenség Oroszországban, mindenki le akarja fotózni a rejtélyes kristályokat
Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az oroszországi Szibériában található Bajkál-tó a világ egyik legszebb természeti csodája, és az UNESCO Világörökség listájára is felkerült.

A víztömege tekintetében a világ legnagyobb édesvizű tava, és a Föld édesvizének egyötödét teszi ki. Nemcsak ez különleges, hanem a Bajkál-tó a világ legrégebbi tava is.

Az év nagy részében a Bajkál-tó úgy néz ki, mint bármely közönséges tó. A januártól májusig tartó téli hónapokban azonban a tó varázslatos jégvilággá változik, amelyet türkiz színű jégkristályok díszítenek, amelyek felnyúlnak az égig. A tó vize olyan tiszta, hogy a látogatók akár 40 méter mélyre is láthatják a víz felszíne alá.

Télen a Bajkál-tó hőmérséklete akár a -37 celsius fokot is eléri, és ekkor képződnek a türkizkék jégkristályok.

A víz tisztasága miatt a jégtömbök türkiz árnyalatot vesznek fel, amikor a napfény éri őket. A hideg téli hidegben a tó akár két méter vastagságú jégfelületet is alkot. A türkiz drágakőszerű jégtömbök akkor keletkeznek, ha a tó felszíne nem fagy be egyenletesen.

A megfagyott jégkristályok a fagyás által létrehozott mozgás során egymásra csúsznak és ezáltal jégkristály hegyeket alkotnak a tó felszínén, ami olyan látványt alkot, amiben nem sűrűn van bárkinek is része. Pont ezért minden évben sok profi fotós a világ minden tájáról indul a Bajkál-tóhoz, hogy megörökítse a csodálatos természeti jelenséget.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás