promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Már több mint 10 milliárd forintot csaltak ki így emberekből hazánkban, futótűzként terjed a kegyetlen átverés
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy nagyon veszélyes csalás ütötte fel a fejét hazánkban.

Az utóbbi időben igencsak megnövekedtek Magyarországon a különböző csalásokról szóló hírek száma, így nem árt nagyon óvatosnak lennünk minden furcsának tűnő üzenet z vagy megkeresés esetén, sőt az online rendeléseknél és a csomagküldőszolgálatok esetében sem árt vigyáznunk.

Az átverések megelőzése és a figyelem felkeltése érdekében a rendőrség nemrégiben egy igen fontos közleményt tett közzé. Mint arról beszámoltak, tavaly a magyarországi csalások 72 százaléka, közel 14 ezer eset az online térben történt, ahol több mint 10 milliárd forinttal károsították meg az óvatlan állampolgárokat ezért a megszaporodott bűncselekmények felderítésére 2023 szeptemberében külön kiberstratégiai osztályt indított a rendőrség.

A rendőrség ennek kapcsán pedig most arra hívta fel a figyelmet, hogy semmilyen körülmények között ne adjuk meg a bankkártyájuk adatait csomagküldő szolgálatoktól érkező értesítések alapján, mert sokan sajnos még sokan megteszik ezt.

Példának hozzák fel erre egy győri lakos történetét, aki a látszólag csomagküldő szolgálattól érkező SMS alapján, az ott kapott linkre kattintva megadta a bankkártyájának adatait, a CVC kódot és a lejárati időt, továbbá egy mobilfizetési megoldáshoz kapott kódot is. Ezt követően a számlájának terhére külföldön vásároltak ismeretlen csalók.

A rendőrség a következő tanácsokat adja az ilyen esetek elkerülésére:

  • Ha csomagot vár, ellenőrizze a kapott üzenet telefonszámát! Magyarország nemzetközi előhívó száma +36. Ha nem így kezdődik a küldő száma, mindenképpen gyanakodjon! Ha ugyanarra a szolgáltatóra hivatkozik az üzenet, akitől valóban csomag érkezését várja, még egyáltalán nem biztos, hogy onnét is keresik!
  •  A csomagküldő szolgálatok soha nem kérik el a bankszámlájának, valamint bankkártyájának adatait, illetve a CVC-kódot sem. Csak a névre, a szállítási címre, illetve a közvetlen elérhetőségekre (telefon, e-mail) van szükségük. Ezeket az információkat azonban a rendelés leadásakor a webshop részére kell megadni. Ők veszik fel a kapcsolatot a szállítást végző vállalkozással, majd adják át részére ezeket az adatokat.

Ezekből is látszik tehát, hogy nem árt nagyon óvatosnak lennünk az online rendelések és a csomagküldő szolgálatok esetében.

Forrás: police.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás