promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világ legősibb állata a fürdőszobádban lakik és még csak nem is tudtál róla
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az ezüstös pikkelyke: A fürdőszoba titokzatos lakója.

Az ezüstös pikkelyke (Lepisma saccharina) egy ősi rovarfaj, mely akár 300 millió éve is létezik. Bár furcsa kinézetük és rejtőzködő életmódjuk miatt sokan kártevőnek tartják őket, az ezüstös pikkelykék valójában ártalmatlanok az emberre. Sőt, van egy meglepő tulajdonságuk: imádják a fürdőszobákat!

De miért pont a fürdőszobát kedvelik? Ennek oka a páratartalom. Az ezüstös pikkelykék nedves környezetben érzik jól magukat, és a fürdőszobák, zuhanyzók és mosdók által termelt pára ideális számukra.

Az ezüstös pikkelykék nem válogatósak az ételeikben. Széles skálán fogyasztanak növényi és állati eredetű táplálékot, beleértve a lehullott hajszálakat, a szappanhab maradványait, a rovarirtó szert, a gombát, a papírt, a ragasztót, a könyveket és a bőrt is. Ez a rugalmasság segít nekik alkalmazkodni a különböző környezetekhez.

Forrás: Wikipedia

Az ezüstös pikkelykék éjszakai lények, sötétségben aktívabbak. Gyorsan futnak, de ugrani nem tudnak. Szürke színűek, pikkelyekkel borított testük pedig fényes ezüstös csillogást kölcsönöz nekik. Érdekes módon akár 5 évig is élhetnek, ami a rovaroknál ritkaságnak számít.

Az ezüstös pikkelykék elleni küzdelem nem könnyű, de lehetséges. A páratartalom csökkentése a fürdőszobában a leghatékonyabb módszer. Ezt jó szellőzéssel, páramentesítővel vagy a csöpögő csapok javításával érhetjük el. Ezen kívül fontos a takarítás, a lehullott hajszálak és a morzsák eltávolítása, valamint a rovarirtó szerek használata is segíthet.

Az ezüstös pikkelykék bár nemkívánatos vendégek lehetnek a fürdőszobában, de ártalmatlanok és lenyűgöző tulajdonságokkal rendelkeznek. Ha jobban megismerjük őket, talán kevésbé fogunk félni tőlük, és elfogadjuk őket a fürdőszoba titokzatos lakóiként.

Ha még nem láttad a pikkelykét élőben, akkor nézd meg az alábbi videóban egy magyar fürdőszobában:

Forrás: terminix.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás