promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Űrhajós figura szobra szerepel a középkori katedrálison, de van rá magyarázat
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A figura meglehetősen furcsán néz ki a sok faragvány között.

Egy 16. századi spanyol székesegyházban, Salamancában egy "űrhajós" fényképét faragták ki. A Catedral Nueva néven ismert katedrális bejárati homlokzatán egy furcsa modern alak látható, aki úgy tűnik, mintha egy sisakot viselő űrhajós lenne.

Ez az interneten keringő kép könnyen elgondolkodtathat valakit, és akár újra is gondolhatja az ősi földönkívüliek létjogosultságával kapcsolatos álláspontját.

Ez a csövekkel és csizmákkal kiegészített űrruha azonban pontos ábrázolását mutatja annak, hogy mivel lenne felszerelve egy ember az űrben - és a kép nem fikció vagy kitaláció.

A Catedral Nueva, vagyis az "új katedrális" egyáltalán nem új, ahogyan az európai városok számos templomában szokás. Ez egy olyan építési projekt, amely még 1513-ban kezdődött, és amelyet különböző események, köztük az 1755-ös lisszaboni földrengés miatt megszakítottak.

A salamancai katedrális tulajdonképpen két egybeépített templom, az egyik a 12-13. századból származik, míg az újabb a 16. századból.

Salamanca legnagyobb és legszebb meglepetése a zárt Főtér. A 18. századból származó, homokkőből készült csoda úgy tűnik, hogy épségben megmaradt, hasonlóan a párizsi Place de Vosges-hoz. Akár 150 évvel ezelőtt is nyugtalanítóan szép kilátás nyílt volna az alatta lévő téren zajló bikaviadalokra. A tér egyik kijárata fölött még mindig egy kőből faragott bikafej áll, hogy jelezze ezt a tényt.

Mint a legtöbb kép, amely az interneten kering, és furcsa állításokat tesz, a Catedral Nueva faragványa mögött egy mélyebb történet áll, és egyáltalán nem földönkívüliekről van szó.

A beszámolók szerint az űrhajós faragványok csak nemrég kerültek bele; valójában csak 1992-ben kerültek bele, és nem a 12. vagy a 16. században.

Bár igaz, hogy a Catedral Nueva építése 1513-ban kezdődött, a híres Izabella királynővel házasodott Ferdinánd király parancsára, a projekt befejezésekor még nem volt ilyen faragvány.

Az egyik művész, Jeronimo Garcia, aki a projekt munkálataiért felelt, úgy döntött, hogy személyes hangvételűvé teszi a művet, és úgy döntött, hogy két szobrot is elhelyez, amelyek modern alkotások voltak.

A magyarázat arra, hogy miért egy űrhajósra esett a választás, az volt, hogy ez a 20. század szimbóluma, amikor az emberiség egyik legnagyobb vívmánya az űrrepülés és a Holdra szállás megvalósítása volt. Ez még nem minden, hiszen a művész még egy fagylaltot evő sárkány, egy hiúz, egy bika, egy gólya, egy nyúl és egy rák figuráját is beemelte a szoborba.

Szórakoztató lehet olyan fogalmakkal foglalkozni, mint az ősi űrhajósok elmélete, de a legtöbbször sokkal hihetőbb magyarázatok vannak, mint az az elképzelés, hogy egykor földönkívüliek jártak a Földön, és arra inspirálták az embereket, hogy szobrokat faragjanak róluk a katedrálisokba.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás