promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fülemüle: titkos kamrákat találtak az ókori egyiptomi szobrok füle mögött, kiderült mit rejthetnek?
Borítókép:  The Archaeologist
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Titokzatos kamrák az ókori egyiptomi szobrok füle mögött.

Az ókori egyiptomi szobrok lenyűgöző műalkotások, amelyek betekintést engednek egy letűnt civilizációba. Azonban a szobrok nem csupán esztétikai értékkel bírnak, némelyikük titkokat is rejt. Az utóbbi években a régészek egyre több szoborban fedeznek fel apró, fül mögött elrejtett kamrákat. Ezek a kamrák rejtélyt jelentenek a kutatók számára, akik igyekeznek megfejteni funkciójukat és jelentőségüket.

Ez a felfedezés szokatlannak tűnhet az ókori egyiptomi leletek között, de nem egyedi eset. Több tucat fülkamrát tártak fel, nevezetesen a gízai Nagy Szfinx környékén. Az 1930-as években végzett ásatások során Dr. Selim Hasan számos példát tárt fel az Új Királyság Amenhotep II. szfinx templomában és környékén, valamint magának a Szfinx emlékműnek a közelében.

Ezek a fülkamrák a régészeti kutatások legérdekesebb leletei közé tartoznak. De milyen célt szolgáltak?

A kamrák mérete általában nem haladja meg az emberi fej méretét, és bejáratuk gyakran gondosan el van rejtve. A bejutás nehézsége és a rejtett elhelyezkedés arra utal, hogy a kamrák tartalma nem volt szánt a nyilvánosság számára. A falakon található hieroglifák és díszítések vallási szertartásokra utalnak, de a pontos funkció még nem tisztázott.

Egyes elméletek szerint a kamrákban jóslatokat mondhattak.

A szobrok gyakran ábrázoltak isteneket vagy istennőket, és a kamrák talán arra szolgáltak, hogy a hívek kommunikálhassanak a túlvilággal. Más elméletek szerint a kamrákban a szoborba rejtett kincseket tárolták. A kamrák szűk bejárata és rejtett elhelyezkedése védelmet nyújthatott a tolvajok ellen.

A kamrák feltárása még gyerekcipőben jár, és a kutatóknak még sok tennivalójuk van a funkciójuk és jelentőségük teljes megértéséhez. A további kutatások talán fényt derítenek arra, hogy mi a célja ezeknek a titokzatos kamráknak, és betekintést engednek az ókori egyiptomi vallási hiedelmek és szertartások mélyebb rétegeibe.

Néhány további információ a kamrákról:

  • A kamrákat először a 20. század elején fedezték fel, de csak az utóbbi években kezdték el őket alaposabban kutatni.
  • A kamrákat eddig csak egyiptomi szobrokban találták meg.
  • A kamrák mérete és alakja szobronként változik.
  • A kamrákból eddig nem sok értékes tárgyat találtak.

 

A kamrák továbbra is rejtélyt jelentenek az egyiptológusok számára, de a további kutatások talán fényt derítenek a funkciójukra és a jelentőségükre.

Forrás: The Archeologist

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás