promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha Androidos vagy jól figyelj, mert vészhelyzetben a halál torkából segíthet megmenekülni ez az új funkció
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az új Android az első, mely már tartalmaz konkrét utalásokat a műholdas kapcsolódás lehetőségére.

Az új Android várhatóan valamikor az év második felében fog befutni, a fejlesztői béta-változatok azonban már most rengeteget elárulnak arról, hogy mire lehet számítani. Ezeket a cég saját, Pixel márkás készülékeire lehet letölteni, és az első verzióból korábban kiderült például, hogy jelentős változásokon fog átesni a kamera alkalmazás, a képernyőmegosztás, a mobiltelefonos játékok teljesítményoptimalizálása, a hatékonyabb biztonsági fejlesztések.

Most azonban megérkezett a fejlesztői béta-verzió második változata, ami az előzőeknél sokkal izgalmasabb újítást feltételez - amely szorult helyzetben akár könnyen életmentő is lehet.

Az egyik legjelentősebb fejlesztés az, hogy most már műholdas kapcsolat is elérhetővé válik az operációs rendszerben – írta meg a hvg.huThe Verge cikkére hivatkozva.. Az új Android verzió (szám szerint ez már a 15.) az első olyan rendszer a Google népszerű mobil operációs rendszerében , amelyben már konkrét utalások találhatóak a műholdas kapcsolódás lehetőségére. Ez a funkció üzenetküldéshez és fogadásához lesz elérhető az RCS-t támogató alkalmazásokban, hasonlóan az Apple saját megoldásához.

Ez azt jelenti, hogy például nincs szükség wifi-re vagy mobilnetre ahhoz, hogy üzeneteket tudjunk küldeni vagy fogadni.

A műholdas kapcsolat azért lehet életmentő, mert a közelmúltban, pontosabban 2022 decemberében már volt is rá példa, hogy egy Alaszkában elakadt férfi ezzel a módszerrel riasztotta a hatóságokat, akik végül sikeresen mentették meg a fagyhalálból.

Az Apple készülékein mér a z iOS 16.1-es frisstésével elindult a műholdas segélykérő szolgáltatás, ami akkor az iPhone 14-es sorozatának egyik legnagyobb újítása volt.

Ha kicsit késve is, de úgy tűnik, hogy hamarosan az Androidos készülékek is felsorakoznak mögé, bár egyenlőre nagyon kevés konkrétum áll rendelkezésre - pontosabban fogalmazva csak a béta verzió árulkodik róla, hogy érkezni fog az újítás, hivatalos bejelentés egyenlőre nem érkezett. Például nagy kérdés, hogy a funkció díjköteles lesz-e a támogatott készülékek esetében, vagy ingyenesen elérhetők lesznek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás