promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kegyetlen hidegfront tör be az országba, 11 vármegyére adtak ki figyelmeztetést, a jégeső sem kizárt - részletes időjárás-előrejelzés
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Estére egy kiadós hidegfront éri el az országunkat, amit sok helyen záporok, zivatarok fognak majd kísérni.

Már csak pár óra és újabb erős hidegfront éri el országunkat ami sokfelé heves zivatarokat fog okozni, sőt néhol a jégeső sem kizárt, ami semmiképen sem egy megnyugtató hír az elmúlt napok nyugodt tavaszias időjárása után, de most nézzük is részletesen az előrejelzéseket.

A HungaroMet előrejelzése szerint a ma délutántól változó vastagságú és mennyiségű felhőzet várható több-kevesebb napsütéssel. Késő délutántól a Nyugat-Dunántúlon nő a zápor, zivatar kialakulási esélye. A délkeleti, déli szél szinte országszerte megélénkül, többfelé megerősödik. A hőmérséklet délután általában 16 és 23 fok között alakul, ennél hidegebb néhol az Északi-középhegységben lehet. Késő este  pedig 11 és 17 fok között alakul majd a csúcshőmérséklet.

Időjárásunk ugyanakkor igencsak megváltozik, ma este ugyanis délnyugat felől egy hidegfront érkezik, ennek mentén, illetve előterében pedig éjfélig főként a Dunántúlon, majd csütörtök hajnalban már jellemzően a Dunától keletre fordulhatnak elő helyenként zivatarok. Csütörtök reggel a hidegfront kelet felé távozik, de napközben előbb az Északi-középhegység északi felén, majd estétől az északi megyékben újra kedvezőek lehetnek a feltételek zivatarok kialakulásához.

A várható erős zivatarok miatt az ország több mint felére elsőfokú riasztást adtak ki a meteorológusok, egészen pontosan az alábbi térképen látható 11 vármegyére:

Ugyanakkor még ez sem minden a zivatarokat ugyanis viharos széllökés (~65-75 km/h), valamint kis méretű jég is kísérheti, így ezen szélsőséges időjárási jelenség miatt további 3 vármegyére, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun valamint Zala vármegyékre adtak ki figyelmeztetést.

 

Ehhez képest csütörtökön a Dunántúlon naposan indul a nap, majd a frontális felhő- és csapadékrendszer délelőttre az északkeleti tájakat is elhagyja, így ott is csökken a felhőzet. Ugyanakkor a déli óráktól délnyugat felől újból erősen megnövekszik és megvastagszik a felhőtakaró, ezzel együtt pedig nő a csapadékhajlam.

Napközben még kevesebb, estétől már több helyen valószínű - nagyobb eséllyel az ország északi felén sőt zápor, sőt egy-egy zivatar sem kizárt. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő.

Ha ennél is részletesebb előrejelzésre vágysz, nézd meg a HungaroMet videós beszámolóját is alább!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás