promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kolosszális baki Magyarországról a Wikipedián, már több ezren szúrták ki a képen? A válasz sokkal bonyolultabb ennél
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Lehet, hogy fel sem tűnt elsőre.

A Wikipedia a világ egyik legolvasottabb és leglátogatottabb oldala, amelyet elsősorban közösségi szerkesztéssel készítenek, így persze nagyon sok hiba is belecsúszik a szövegekbe, de idővel minden a helyére kerül, ettől függetlenül kisebb érdekességek akkor is ott maradnak. A YouTube-on is terjed egy videó, illetve a Quorán is lehet olvasni egy régebbi posztot, amelyben Magyarország kapcsán az Osztrák-Magyar Monarchia zászlójára kérdeznek rá az olvasók.

A Wikipedián ez a zászló szerepelt korábban a Monarchia kapcsán, amúgy a videóban több fura zászlós megoldásra is kitérnek a készítők:

De mi is a helyzet az Osztrák-Magyar Monarchia zászlajával, annak az államalakulatnak a nemzeti lobogójával, amely 1867 és 1918 között létezett? Meglehetősen furcsa a helyzet, hiszen itt két ország perszonáluniójáról volt szó, vagyis nagyon nehezen lehetett volna közös lobogójuk, ám találtak erre megoldást. És a Wikipedián is ezt a megoldást láthatják az olvasók. Ausztria és Magyarország államszövetségéről volt szó tehát, amelyet a közös uralkodó mellett rengeteg közös ügy kapcsolt össze.

Ám külön zászlója volt Magyarországnak és Ausztriának is, illetve Horvátország is külön zászlót használt.

A fent említett zászló azonban egy, és sok helyen úgy lehet látni, hogy ez volt a közös zászlója a Monarchiának, ám ezt a zászlót általában csak korlátozottan használta a Monarchia, nem terjedt el széleskörűen az országokon belül sem. Ez a közös zászló, Ausztria és Magyarország színeivel és címereivel a kereskedelemben volt használatos, többek között ezen felségjelzéssel hajóztak a Monarchia kereskedelmi hajói nemzetközi vizeken. A konzulátusokon is ez lógott, ám például már a Monarchia hadihajói a piros-fehér-piros színeket, vagyis a Habsburgok színeit használták.

A nagy követségeken például mind a három zászló ki volt feszítve. De a hadsereg szintjéén is elég színes a kép, hiszen ott még az Osztrák Császárság időszakából használt lobogókat használtak. Ausztriában a magyar színek szinte sehol nem voltak reprezentálva,

ott elsősorban a fekete-sárga zászlót preferálták, de ez volt a helyzet a cseh területeken is.

A közös hadsereg kaszárnyáin is a fekete-sárga zászló lógott kint állandó jelleggel, és ünnepségeken is ezt használták a Habsburgok. Szóval meglehetősen színes a kép a Monarchia zászlóhasználatának terén, de a sokszor látott közös lobogó elsősorban kereskedelmi használatban volt csupán.

(Forrás: Aetas, Quora, YouTube)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás