promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kész van a legpusztítóbb fegyver, csak idő kérdése, hogy mikor vetik be a szuperhatalmak
Borítókép:  Profimedia (képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy pillanat alatt visszavághat minket a 18. századba.

Éltető csillagunk, a Nap rengeteg rejtéllyel és megfejtetlen dologgal szolgál a kutatók számára. Az egyik különleges tevékenysége a rendszeres koronakidobódás, amely során valóban fizikai anyag lökődik ki a bolygóközi térbe.

Ennek oka a Nap mágneses terének instabilitása, az űrbe kerülő, másodpercenként akár 2-3 ezer kilométert megtévő mágneses felhő pedig rendkívül veszélyes lehet a földi életre, elsősorban a kísérőjelenségként fellépő rádiókitörések miatt.

Ha mindez a Föld útjába kerül, akkor elektromágneses vihart okozhat, ami az iránytűktől kezdve a legbonyolultabb elektronikai rendszerekig mindent megbolondíthat, sőt véglegesen tönkre is tehet. Peches esetben a civilizációnk pillanatok alatt visszaeshet a 18. század fejlettségi szintjére.

Ilyen pusztításra ma már akár az USA, Oroszország vagy Kína is képes, mégpedig az atombomba révén. A felszíntől 40 kilométerre bekövetkező nukleáris robbanás ugyanis elektromágneses impulzust (EMP) kelt, amely elképesztően rövid lefolyású, viszont rendkívüli intenzitású, vagyis irányítottan tényleg egy pillanat alatt meg tudná bénítani az elektromos és kommunikációs hálózatokat. Egy természetes eredetű koronakidobódás szintén képes lehet ilyen mértékű pusztításra, ha minden körülmény kedvezőtlenül alakul.

Egy 2008-ban született jelentés szerint egy hasonló katasztrófa az amerikai lakosság 90 százalékának halálával járna, mindössze egy éven belül. Azóta az USA-ban igyekeztek megerősíteni a hálózataikat ebből a szempontból, de csodákra ők sem képesek.

A szakemberek nem a levegőbe beszélnek, ugyanis 1859-ben már bekövetkezett egy efféle katasztrófa, persze a mostaninál sokkal alacsonyabb technikai fejlettségi szint mellett. Az úgynevezett Carrington-esemény során egy intenzív geomágneses vihar több távíróállomáson szikrázást, sőt tüzet okozott, most pedig milliárdszoros károk keletkeznének.

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen következményekkel járna egy tartós áramszünet. Természetesen súlyosakkal, hiszen az egészségügy nagyjából leállna, a hadsereg irányíthatatlanná válna, és minden modern eszközünket eldobhatnánk a szemétbe – igen, az okostelefonunkat is.

Ez miért érné meg a diktatórikus nagyhatalmaknak, a totalitárius rezsimeknek? Azért, mert számukra nem a gazdasági virágzás, és ezáltal az állampolgárok jóléte az elsődleges érték, hanem a világ feletti uralom megszerzése, kerüljön bármibe. Egy EMP-csapás viszonylag könnyű és gyors, valamint egyelőre kivédhetetlen megoldás volna, ezért a szuperhatalmaknak nem árt felkészülniük rá.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás