promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az őrült oroszok uszodát csináltak a világ legmagasabb épületéből, de miért tették ezt?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő, mit terveztek a szovjetek, ha bár az óriási épület sosem valósult meg.

A világ legmagasabb épületét a Kreml mellé tervezték, ez egy palota lett volna Moszkvában. A győztes tervet Borisz Iofan neoklasszicista stílusban készítette, de a projekt soha nem fejeződött be. A palota a Megváltó Krisztus-székesegyház helyén épült volna fel, amit a terv megvalósítása érdekében el kellett volna bontani. Ha elkészül, a maga 495 méteres magasságával a világ legmagasabb épülete lett volna, azonban jelenleg a világ legmagasabb épülete a dubaji Burdzs Kalifa, amely 828 méteres magasságot ér el.

Iofan eredeti tervét később felhőkarcolóvá alakították volna át.

Az építkezés 1937-ben kezdődött, de 1941-ben, a német megszállás idején félbeszakadt. A már beépített acélvázat a háború alatt szétszerelték, hogy a szükséges infrastruktúra és hidak építéséhez használják fel. A palotát soha nem építették újjá.

[[cikk1]

A Szovjetek Palotája tervének története 1931-ben kezdődött, amikor a Szovjetunió először hirdetett pályázatot a megtervezésére. A politikai párt kijelölte a székesegyház helyét a palota számára, és elrendelte a lebontását.

A pályázatra 272 koncepció érkezett, 160 építészeti tervvel. A pályázatot nagy nemzetközi érdeklődés övezte, és az eseményt világszerte közvetítették. Azonban ekkor sem hirdettek győztest, 1932 elején három javaslatot választottak ki további vizsgálatra. A befutott tervek mindhárom neoklasszicista stílusban készültek, elszakadva az avantgárd irányzattól. Ez a döntés felháborodást keltett az európai avantgárd művészek körében.

A Szovjetek Palotája a grandiózus szovjet építészeti tervek egyik szimbóluma maradt, annak ellenére, hogy soha nem épült meg. A terv a Szovjetunió erejét és nagyságát hivatott volna jelképezni, de a történelem másként alakult. A megmaradt alapokon 1958-ban szabadtéri uszodát alakítottak ki, majd 1995 és 2000 között újjáépítették a székesegyházat.

Forrás: Architectuul

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás