promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Már az ókori egyiptomiak éjszakáit is megnehezíthette az alvási paralízis, meglepő mítoszok árulkodnak róla
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokan a rendkívül felgyorsult életünknek tulajdonítják a problémát, ám az sokkal régebbről eredeztethető.

Felgyorsult életünk telis-tele van szorongást kiváltó elemekkel, egyre több a mindennapi stressz, amit egyre nehezebb feldolgozni. Éreztétek már úgy, hogy valaki idegen van a szobátokban amikor éjjel felébredtek? Ha mindemellé még a tehetetlenség érzését is hozzávesszük, akkor alvásparalízisről beszélünk.

Az alvási bénulás, másnéven alvási paralízis elalvás előtt vagy felébredéskor jelentkezik, és 1-2 percig tart. Viszont az az 1-2 perc akár pokoli 10-20 percnek is tűnhet sokszor. Az érintett ilyenkor a szemén kívül egyetlen izmát sem tudja mozgatni, és beszélni vagy kiabálni sem tud. És a legfélelmetesebb az egészben, hogy teljesen egészséges emberekkel is bármikor előfordulhat. Súlyosabb esetben

akár hallucinációk is kísérhetik az alvási paralízist.

Amerikai kutatók szerint körülbelül 4 millió amerikai véli úgy, hogy életében egyszer már elrabolták a földönkívüliek. Sokan az alvási paralízisben szenvedők közül is ezt az érzést tapasztalják, pedig a valóságban sosem hagyták el a hálószobájukat az éjszaka folyamán.

Az alvási paralízis nem újkeletű jelenség.

Az Inuit mitológiában az alvási bénulást sámánok varázslataitól eredeztetik. Ezek a bénító varázslatok megakadályozzák az izmok mozgását és félelmet gerjesztenek az elszenvedőben. Eszerint a teória szerint az emberek lelke alvás közben a legsebezhetőbb. A sámánok kártékony varázsigéi és rontásai pedig éppen ezt használják ki. A teória persze erősen támaszkodik a lelkek világában való hitben is. A Japánok egyébként szintén egy középkori eredetű bénító varázslat létezésével magyarázzák az alvási bénulást.

Az alvási paralízist elszenvedők sokszor egy idegen entitás jelenlétét is érzik. Ez az entitás általában arctalan és nem ölt humanoid alakot, az Újfoundlandiak is boszorkányként és démonként hivatkoznak az alvási bénulást kiváltó gonosz entitásra. A helybéliek éppen ezért kerülik is a háton alvást, nehogy a boszorkány-szerű démon egy este meglátogassa őket.

Már az ókori Egyiptomban is jelen volt az alvási bénulás.

Az egyiptomi mitológiában az alvási paralízis legfőbb kiváltó okát a gonosz dzsinnek ténykedéseinek tulajdonították. A mainstream filmek világában a dzsinneknek igencsak pozitív a megítélésük, elég csak ha a leghíresebb dzsinnre gondolunk az Aladdin-ból. A mitolgóiában azonban ez egészen másképp van, hiszen a dzsinnek nem mindig barátságosak és sokan közülük az emberek kínzásában lelik örömüket.

“Mi váltja ki valójában az alvási paralízist?”

Az orvosok szerint az erős stressz, a túlzott alkoholfogyasztás és a kialvatlanság mind hozzájárulhatnak az alvási bénulás kialakulásához. Emellett a fejjel lefelé és háton alvás is fokozhatja a valószínűségét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás