promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lakásfelújtásnak indult, száz éves időkapszula, műkincsek, és szövetségi nyomozás lett a vége
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagy meglepetés lett a rutinművelet vége.

A lakásfelújítások gyakran vezetnek rég elfeledett tárgyak felfedezéséhez - a történetben szereplő a család azonban egy váratlan kincsre bukkant, amely az otthonukban rejtőzött.

A Michigan állambeli Grand Rapidsban lakó család nemrég egy több mint százéves időkapszulát tárt fel. A felfedezésre akkor került sor, amikor a fűtőberendezésük elromlott, és egy javítóbrigádot hívtak ki - írja a Scoopnevű online magazin. Amikor a személyzet elkezdte átvágni a csöveket, 1913-ból származó tárgyakat és újságokat találtak.

"Ahogy vágták a mennyezetet a fürdőszoba fölött, nem is dobozban voltak, csak úgy összedobálva egy kupacba"

- mondta Jesse Leitch, a háztulajdonos.

Leitch úgy vélte, hogy az egész "nagyon menő" volt - tetszett neki a rejtélyesnek vélt felfedezés. Hozzátette, hogy mindig is gondolt arra, hogy ő maga is csinálna ilyen dolgokat.

"Teljesen felújítani a helyet, és hagyni valamit a következő embernek - mindig is tetszett ez a gondolat."

- mondta.

A ház tulajdonosa ezután megosztotta, hogy a hely 1910-ben épült.

"Szóval ez egy nagyon régi épület, arra gondoltam, hogy egy egykor itt élő gyerek úgy gondolta, hogy ez fontos és maradjon meg a következő itt lakó srácnak"

- tette hozzá. Tizenkét tárgyat találtak, amelyek között volt egy kézzel írt feljegyzés egy rajzzal, egy apró öntöttvas, kis ütőhangszerek, néhány dominó, egy Jézus Krisztust ábrázoló kép és egy 1913-as újságkivágás - írja a UPI. Leitch lányai meglepődtek, hogy ezek a dolgok még épségben voltak.

Az apa szeretné megtartani és felhasználni a talált tárgyak nagy részét.

"Az öntöttvas serpenyővel ki akarjuk tisztítani a rozsdát, és ki akarjuk próbálni, hogy főzzünk néhány apró ételt, és megnézzük, hogyan működik"

- mondta.

"Valahogy meg akarom tartani. Én magam is zenélek, úgyhogy szeretném ezeket felvenni, és megnézni, hogy tudok-e belőle valami érdekeset készíteni."

Azt is megosztotta, hogy korábban is talált már műtárgyakat, és nem ritka, hogy az emberek ilyeneket találnak az otthonukban.

Jó, hogy nem Leitch az egyetlen, aki ilyeneket talált a házában. Egy másik hasonló esetben egy massachusettsi család talált értékes műtárgyakat a padlásukon, és úgy döntöttek, hogy visszaadják őket, per FBI. Az ügynökség ezeket a háború idejéből származó, elrabolt műtárgyakat kereste.

A család akkor talált rájuk, amikor néhai nagyapjuk holmijai között kutattak, aki a második világháború veteránja volt. Egy hatalmas gyűjteményt találtak, amiről azt hitték, hogy ázsiai művészet. Összehasonlították a műtárgyakat az FBI Nemzeti Lopott Művészeti Fájljával, és sok hasonlóságot találtak - állítólag az okinawai csatából lopták el.

Az FBI sajtóközleménye szerint a padláson 222 műtárgyat találtak.

"Valamilyen nagyon értékesnek tűnő ázsiai műkincsekre bukkantak nyomozás közben"

- mondta Geoffrey Kelly, az FBI bostoni műkincsbűnözés elleni csoportjának koordinátora és az FBI műkincsbűnözés elleni csoportjának tagja.

"Volt néhány tekercs, volt néhány kerámia darab, volt egy ősi térkép - régi és értékes tárgyaknak tűntek.  Végeztek egy kis kutatást, és megállapították, hogy legalábbis a tekercsek körülbelül 20 évvel ezelőtt kerültek be az FBI Nemzeti Lopott Művészeti Fájljába"."

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás