promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar animátornak köszönhető a Simpson család sárga bőrszíne, meglepő oka van a döntésnek
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Csupó Gábor Magyarországon kezdte pályafutását, de a tengerentúlon lett sikeres.

Csupó Gábor 1952-ben született Budapesten, és a Disney-féle 101 kiskutya volt élete első rajzfilmje, ami olyan meghatározó élmény volt számára, hogy eldöntötte: animációs filmeket fog készíteni, ha felnő. Volt azonban néhány bökkenő, hiszen bár édesapjától örökölte rajztehetségét, aki mindig is értékelte fia törekvéseit, de mégis más, biztosabb megélhetést szánt fiának. Gábort 1971-ben fel is vették a Pannónia Filmstúdióba, ahol a Mézga családon dolgozott, de csak rövid ideig, mivel apja közbenjárására besorozták katonának. Két év múlva aztán visszatért a Pannóniához, ahol megismerte a korszak nagy művészeit, például Nepp Józsefet és Darhay Attilát, azonban nem tetszett neki, amit látott, vagyis, hogy sötét szobákban ülnek, görnyedten az asztal felett, és ekkor elhatározta, hogy ő más utat fog bejárni.

Mindig is arról álmodott, hogy saját stúdiót hozzon létre, ez azonban az akkori kommunista Magyarországon elképzelhetetlennek bizonyult, így 23 évesen disszidált, és nem sokkal később már Svédország első animációs filmjén dolgozhatott. Ekkoriban ismerkedett meg Arlene Klasky-val, és 1979-ben Los Angelesbe költöztek, ahol létrehozták a mára már legendássá vált Klasky Csupo Inc-et 1981-ben. Kezdetben csak ketten dolgoztak, ám hamar elterjedt a hírük Hollywoodban, mert gyorsan és olcsón, de jó minőségben dolgoztak. Sok-sok kisebb munka után aztán jött az áttörés,

Csupóék indították el világhódító útjára a Simpson családot.

Eleinte nem mindenkinek tetszett a figurák szokatlan sárga színe, ám Csupóéknak végül sikerült meggyőzniük a kételkedő produckereket.

Miért sárga színűek Simpsonék?

Matt Groening producer 2007-ben egy interjúban elárulta, hogy Csupó Gáborék vetették fel az elsőre furcsának hangzó ötletet:

“Egy animátor találta ki, hogy a Simspon család sárga színű legyen, és amint megmutatta, azt mondtam ‘ez lesz a jó!’ mert amikor a csatornák között böngészel, és felvillan valami sárga, azonnal tudni fogod, hogy a Simpson családot nézed.”

- nyilatkozta a CBBC-nek.

A Simpson család sikere után nem volt megállás, a Nickelodeon felkérte a Klasky Csupo Ince-t a Fecsegő tipegők elkészítésére, ami világsiker lett.

13 szezonja alatt 4 Emmy díjat zsebelhetett be.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás