promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Világszenzáció: Dzsingisz kán leszármazottjai köztünk élnek, emberek milliói kötődnek hozzá
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Piszkos tudományos titkok, amelyeket nem tudtál Dzsingisz kánról.

Az 1162-ben született Dzsingisz kán az emberiség történetének legnagyobb hódítója. Hadseregei létrehozták a kolosszális Mongol Birodalmat, a valaha ismert legnagyobb szárazföldi birodalmat. Dzsingisz kán csillapíthatatlan vérszomjjal és területszomjjal kiterjesztette mongol birodalmát a Csendes-óceántól a Dunáig a 12. század végén és a 13. század elején. Katonai tettei mellett Dzsingisz kán személyes életét számos kapcsolat jellemezte hat feleséggel és körülbelül 500 ágyasával.

Jelentős genetikai örökséget hagyott hátra, a becslések szerint ma 16 millió férfi valójában Dzsingisz kántól származik, amely a világ férfipopulációjának 0,5%-át teszi ki, és genetikai kapcsolatban áll vele. Dzsingisz kán stratégiailag használta a nőket és diplomáciai eszközként a különböző kláncsoportok között, és házasságot kötött saját gyermekei számára a béke és hatalma fenntartása érdekében.

Annak ellenére, hogy ágyasai voltak, jelentős tiszteletet és szeretetet tanúsított feleségei, különösen első felesége, Borte iránt. Dzsingisz nagyra értékelte felesége tanácsát, és tiszteletben tartotta az asszony véleményét. A mongol társadalomban a férfiak azt hitték, hogy a bölcs feleségek megakadályozhatják őket abban, hogy ostoba döntéseket hozzanak. Borte végül a Mongol Birodalom nagycsászárnője lett, és csak a tőle született fiaikat tekintették Dzsingisz törvényes örököseinek.

 

Feleségei közül Borte birtokolta a legjelentősebb befolyást és hatalmat Dzsingisz kán életében. Dzsingisz kán leszármazottjai halála után évszázadokon át befolyást gyakoroltak az ázsiai társadalmakra, így több nőhöz és ennek következtében több utódhoz jutottak hozzá. Dzsingisz kán fiának, Toshinak 40 fia volt.

Hány gyermeke volt Dzsingisz kánnak?

A 2003-as genetikai tanulmányt készítő nemzetközi szakértői csoportnak egy kérdés volt a fejében: „Hány ember rokon Dzsingisz kánnal?” Ennek kiderítésére 5000 vérmintát kutattak, amelyet 10 év alatt gyűjtöttek több mint 40 populációból, amelyek az egykori mongol birodalomban és annak közelében éltek.

"Azonosítottunk egy Y-kromoszómális származást számos szokatlan tényezővel" - áll a tanulmányban. „16 populációban találták meg Dzsingisz DNS-eit Ázsia egy nagy régiójában, a Csendes-óceántól a Kaszpi-tengerig: ebben a régióban a férfiak 8%-a hordozza, így kb. 0,5%-ot tesz ki. a világ összértékéből Dzsingiszkán leszármazottjai.

Szakértők találtak egy bizonyos 1000 évvel ezelőtti leszármazást, amely magához Kanhoz tartozott, és ez azt jelenti, hogy 200 ma élő férfiból 1 az ő leszármazottja.

Forrás: allthatsinteresting.com

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás