promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Köpni-nyelni nem tudsz majd: az Antarktisz jege alól olyan dolog látszódik ki, amire a legvadabb képzeletetedben sem gondoltál volna
Borítókép:  Profimedia - illusztrációs
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Antarktisz ezernyi titkot rejt, és néha frászt hozza a tudósokra is.

Az Antarktiszt elképesztő misztikum övezi, a megközelíthetetlen, bejárhatatlan jégsivatag, amely nem engedi magát megismerni, így mindig is ezernyi titkot tartogat majd az emberiség számára. Nem is csoda, hogy nagyon sok legenda lengedezi körbe a helyszínt, a legvadabbak onnan indultnak, hogy a nácik ide vonultak vissza a vesztes háború után, vagy éppen, hogy itt van a bejárat a Föld középpontja felé.

Sokan pedig azt gyanítják, hogy titkos piramisok bújnak meg a jeges és havas lankák között, és csak arra várnak, hogy az ember végre felfedezze ezeket. Ám, ha nem megyünk el ennyire szélsőséges gondolkodásba, bizony akkor is elképesztő felfedezéseket rejthet. A terület elképesztő nagy (másfélszer akkora, mint az Amerikai Egyesült Államok teljes területe), így az Antarktiszon mindennek is helye lehet egy kis képzelőerővel.

Ha komoly turistalátványosság lesz a terület egyszer, akkor a területén lévő tavak tuti, hogy elsőszámú látványosságok lesznek.

De ismeritek-e az első hallásra nagyon bizarul hangzó vérzuhatagot?

Valószínűleg nem, pedig már több mint 100 évvel ezelőtt felfedezték. Pontosabban 1911-ben egy ausztrál expedíció tagajai bukkantak rá a különleges látványosságra. Vörös színű víz bugyogott ugyanis az Antarktisz egyik részén, és valóságos misztikum kezdte körbelengeni a jelenséget. Majd csak később jöttek rá a tudósok, hogy igazából a víz magas vastartalma után alakul ki a színe. A víz alatt van egy tó, amely jelentős vasoxidit tartalmaz.

Így néz ki a vörös vízesés:

(via Roadster)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás