promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudtad? Louis de Funès volt az élőszereplős Donald kacsa, akit a saját fia tréfált meg a Fantomas-ban
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tudod, mi köze Louis de Funès-nek Donald kacsához? Nagyon is sok!

Január 27-én volt 40 éve, hogy a nagy nevettető, a kiváló francia színész-komikus, Louis de Funès elhunyt. Az ezerarcú Fufu-ként is emlegetett színészóriásért Magyarországon is rajonganak, mi több, külön rajongói Facebook-csoport is van, ahol ugyancsak megemlékeztek róla halálának évfordulóján.

Kevesen tudják, de a komikus több filmben is játszott a fiával, Olivier de Funès-szel. Először a Fantomas-trilógia második részében, az 1965-ben (Magyarországon 1984. július 8-án a Magyar Televízión) bemutatott Fantomas visszatér-ben szerepelt, mint Heléne öccse, Michou. Ő volt az a fiú, akit kirúgtak a bentlakásos iskolából, miután Fantomas-maszkban megijesztette az egyik tanárát. Később aztán a Louis de Funès által alakított Juve felügyelőt is megtréfálta az egyik jelenetben; összekeverte a cipőket a szállodában.

Olivier ezt követően további 5 filmben játszott együtt az édesapjával: először volt A főnök inkognitóban (1966), majd A nagy vakáció (1967), a Heves jeges (1969), a Lányok pórázon (1970), és a Fennakadva a fán (1971) - utóbbiban Charlie Chaplin lánya, Geraldine Chaplin is játszott.

Olivier mégsem maradt a színészi pályán, pilóta lett az Air France-nál. A férfi augusztus 11-én lesz 74 éves.

Kétségtelen, hogy a legtöbben - valószínűleg a magyarországi rajongók közül is - azért szerették és szeretik annyira Louis de Funès-t, mert zseniálisan hozta azokat a csetlő-botló, humoros figuráit, amik leginkább rajzfilmhősökre, karikatúrákra hasonlítottak. A színész-komikus mestere volt az improvizálásnak, a nevettetésnek, és annak, hogy egyik pillanatról a másikra tudta variálni az arckifejezéseit.

Felmerülhet bennünk a kérdés, honnan merítette az ihletet, és miről, kiről mintázta a karaktereit? Azzal talán nem árulunk el nagy titkot, hogy Funès egyik fő ihletforrása a némafilmek burleszksztrája, Charlie Chaplin volt, emellett nagyon sokat tanult az édesanyjától, Léonor Soto Reguerától is.

A legnagyobbat azonban Walt Disney egyik mesefigurájából merítette, mégpedig Donald kacsából. A színész igencsak kedvelte a beszédét nehezen érthető, folyton háborgó és puffogó kacsát, ezért amikor megalkotta saját, bohókás karaktereit, akkor a mesehős kiakadásait és harsány megnyilvánulásait is beleszőtte; magyarán gyakorlatilag ő volt az élőszereplős Donald kacsa.

Erre utal egyébként az Oscar című film azon mondata, mikor Colette azt kérdezi a Louis de Funès által alakított édesapjától:

„Mi bajod öreg Donald kacsám?”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás