promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valójában ezt jelenti a H betű a magyar autókon, te pedig végig rosszul tudtad? Az egyszerű válasz az, hogy nem, de van egy érdekes filmrészlet
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

H, mint haza?

Van egy nagyon sokat idézett és posztolt filmrészlet a Youtubeon, amelyet az Urban Legends szúrt ki, és amelyben egy nagyon régi magyar filmben egy nagyon furcsa magyarázatot adnak arra, hogy miért éppen H betű szerepel a magyar gépkocsikon jelzésként az M betű helyett, holott simán lehetne M betű a magyar autókon. Németország is például D betűt használ a G, mint Germany helyett.

A Páger Antal és Gózon Gyula főszereplésével készült Erdélyi kastély című 1940-es filmben a H betű eredetét azzal magyarázzák, hogy a hazára akar utalni. A kis videórészletet (amely IDE kattintva elérhető) sokszor megosztják a közösségi oldalakon is, és sokan gondolják azt, hogy ez lehet a betűválasztás eredete.

Akkor mégis miért H, ha lehetne M is?

A kérdést a 24.hu oldal tisztázta még korábban. A lap Hídvégi János muzeológust, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum munkatársát kérdezte, aki elmondta, hogy Párizsban 1928-ban hívtak össze egy útügyi konferenciát, ahol eldöntötték ezeket a felségjelzéseket.

Egy demokratikus döntési processzus keretében választották ki a betűket, a magyarok pedig a H-t választották. Valószínűleg a választás mögött az húzódik, hogy külföldön elsősorban Hungary-ként ismerik Magyarországot. És valószínűleg ez állt a döntés hatterében, hogy a H-betűt látva külföldön mindenki tudja, hogy egy magyar autóról van szó.

De mégis honnan jön a Hungary kifejezés? Egy korábbi cikkünkben már körbejártuk ezt a témát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás