promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így nézett ki Erzsébet a halála előtt 2 nappal, a kezén vészjósló jeleket vett észre egy orvos
Borítókép:  Illusztráció / YouTube.com/InsideEdition (thumbnail)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

II. Erzsébet brit királynő 2022. szeptember 8-án hunyt el, 70 év uralkodás után. A halála hivatalos okának az időskort jelölte meg a királyi család, egy orvos azonban elemezte a felségről készült utolsó képet, és le tudott vonni pár tanulságot az akkor 96 éves királynő egészségügyi állapotával kapcsolatban.

A legutolsó fotó Erzsébetről szeptember 6-án készült, amikor azt a Liz Trusst fogadta audienciára, aki éppen a kormányalakítás kapujában állt a Konzervatív Párt színeiben. A sors különös fintora, hogy Truss mindössze 50 napot töltött hivatalban, miután október 20-án lemondott, ezáltal képletesen elnyerte a legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnöknek járó – egyébként cseppet sem hízelgő - különdíjat az Egyesült Királyságban.

Fotó: Today.com

Ha közelebbről megnézzük a fotót, észrevehetjük, hogy Erzsébet királynő jobb keze lilás színezetű, mintha egy ütés, zúzódás érte volna. A megfelelő orvosi terminológia erre a jelenségre az úgynevezett „senile purpura”.

„Ahogy öregszünk, a bőrünk és a szöveteink egy érzékenyebbé válnak, ezáltal egy apró koccanás már hasonló, zúzódásos tüneteket és elszíneződéseket is produkálhat”

- nyilatkozott a Today.com-nak Dr. John Torres, New York-i orvos.

Az életük utolsó éveiben járó idősek kb. 10%-án megfigyelhetőek hasonló tünetek, így egyáltalán nem meglepő, hogy Erzsébet kezén is láthatóak. A jelenség abban az esetben is gyakori, amikor már annyira idős az egyén, hogy a vérkeringése és a végtagjainak vérellátása nem teljesen optimális.

Az orvosszakértők megfigyelték azt is, hogy a királynő botot használt, meghozzá benti légtérben, ami arra utal, hogy gyenge, aggodalomra okot adó egészségügyi állapotban volt. A királynőt egyébként koronavírussal diagnosztizálták még februárban, de hamar talpra állt a betegségből, pár nappal később már a Winsdori kastélyban látta el a mindennapi feladatait. A bizonyítékok alapján tehát úgy tűnik, Erzsébet nem szenvedett semmilyen különleges betegségben, csupán életének utolsó szakaszában törékennyé, bizonytalanná vált, és a vérkeringése sem volt már olyan, mint fénykorában.

A legendás brit uralkodó történetének szerelmesei örülhetnek, hiszen a héten debütált a Netflixen A korona legújabb évada, amely az 1990-es évek turbulens eseményeit mutatja be a királyi család és Erzsébet életében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás