promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért hívják Hungary-nek az angolok Magyarországot, mi ez a döbbenetes névváltozás? A válasz igazán elképesztő lehet
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Valószínűleg sokan elgondolkodtak már azon, hogy vajon miért Hungary Magyarország angolul? Honnan jön egyáltalán a Hungária kifejezés? Persze a válasszal ezidáig adósak maradtatok magatoknak.

Azonnal adódhat a válasz, és valószínűleg sokan ezt a magyarázatot ismerik, hogy azért vagyunk Hungary, mivel a hunok leszármazottjainak tartanak minket itt a Kárpát-medencében, mindez tehát az egyik legismertebb (külföldön is százmilliók által ismert) történeti személyhez, Attilához kapcsol minket. A legendák egyenesen arról szólnak, hogy Attila király örökösei vagyunk, Árpád ezt az örökséget érkezett átvenni a Kárpát-medencébe. Rásütötték őseinkre ezt a nevet már régen is, hiszen megjelenésükben valószínűleg Attila népének visszatérését látták a régi Európa lakói.

A név amúgy valójában török-bolgár eredetű, és az onogur elnevezésből származik, amely tíz nyilat vagy tíz ogurt jelenthet. És bizony egy régi törzsszövetség neve. A történelem viharában még az is megeshet, hogy a magyarok tagjai voltak ennek a törzsszövetségnek, de az is megtörténhetett, hogy csupán ott bukkantak fel, ahová földrajzilag az onugorokat kötötték. Hiszen több száz, vagy éppen ezer évvel ezelőtt nem igazán tudták megkülönböztetni a lakosok a keletről feléjük jövő törzseket, akik életmódjukban és kinézetükben is hasonlítottak egymásra.

Végül ez a név terjedt el velünk kapcsolatba az öreg kontinensen, legelőször a németeknél Ungarn megnevezéssel. A h-betű csak később került a magyar nemzet külföldi elnevezéséhez. Ez is okozhatta a zavart egyes nyelvekben, hogy a franciák Hongrie-nek hívtak minket, de ugye a francia nyelvben, a kiejtésben ez a h már eltűnik.

Azonban amikor a h megjelent, már nagyon hasonlítani kezdett a hunokhoz a névalkotás, így pedig könnyen lehetett asszociálni a két nép folytonosságára, hiszen mindketten keletről jöttek, és lovasnépek voltak. Ráadásul az asszociációkat az is megkönnyítette, hogy a korszak, több száz évvel ezelőtt nem ismerte még azt a nemzeti széttagolódást, etnikai határokat, mint majd a későbbi évszázadok. 

(Forrás: Nyest, Index)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás